Biszkopt piekłam w blaszce: 33 x 24
Składniki na biszkopt:
- 5 jaja
- 3/4 szkl. mąki pszennej + 2 łyżki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szkl. cukru
- łyżeczka cukru wanilinowego
Składniki na kokosowy krem:
- 200 g wiórków kokosowych
- 580 ml dobrej kwaśnej śmietany (18%)
- 3 czubate łyżki cukru pudru
Galaretka z brzoskwiniami:
- puszka brzoskwiń
- 2 galaretki brzoskwiniowe rozpuszczone w 0,75 l wrzątku
Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukry, ubijać na sztywno. Dodawać kolejno po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia dodawać ręczni i delikatnie mieszać. Biszkopt piec w temp 150 st. C ok. 30 min. Wystudzić.
Krem: Kokos wymieszać ze śmietaną i pudrem, włożyć do lodówki na ok. 2 godziny co jakiś czas mieszając-zgęstnieje i stężeje.
Galaretki i brzoskwinie: Brzoskwinie pokroić w grubsze plastry. Rozpuszczone galaretki odstawić by delikatnie stężały.
Na biszkopt wyłożyć kokosowy krem - dokładnie i równomiernie rozsmarować, następnie pokrojone brzoskwinie i zalać je delikatnie stężałą galaretką. Całość schłodzić - najlepiej przez kilka godzin:) SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz