Składniki:
- 3,5 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jaja
- szklanka cukru
- pół kostki margaryny (u mnie palma z murzynkiem)
- pół kg białego sera
- 1,5 litra oleju rzepakowego
- cukier puder do posypania
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem. Ser zmielić. Białka utrzeć ze szczyptą soli, natomiast żółtka utrzeć z cukrem, dodać miękka margarynę i ucierać jeszcze chwilę do połączenia. Do miski z mąką dodać zmielony ser, utarte żółtka i białka, wszystko starannie wymieszać, tak by powstała jednolita masa (niezbyt gęsta ale zbita). Na stolnicy delikatnie oprószonej mąką wyłożyć 1/4 ciasta, utworzyć kule i rozwałkować na grubość 1 cm (lub więcej, w zależności od tego jak duże maja być oponki). Krążki wycinać szklanką, a środki nakrętką. Na rozgrzany olej wrzucać po kilka oponek, smażąc je na wolnym ogniu z dwóch stron do zrumienienia. Wykładać na ręczniki papierowe, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Zimne posypać pudrem:) SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz