Skoro wszyscy dookoła pieką rolady owocowe z sezonowymi owocami... no to do dzieła ;)
Biszkopt:
- 4 jaja
- 1/2 szkl. cukru
- 1/3 szkl. mąki +2 łyżki mąki krupczatki oraz ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych wyżej składników upiec biszkopt - pieczemy go w szerokiej formie np. blaszki piekarnikowe. Piec ok. 20 min. Po upieczeniu nakrywamy go wilgotna ścierką, obracamy, zdejmujemy pergamin, rolujemy razem ze ściereczką i wkładamy do lodówki.
Nadzienie jagodowe:
- szklanka jagód
- 3 łyżeczki cukru
- 5 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 5 łyżkach wrzątku
- 280 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- serek Almette "jagoda malina"
- garść jagód + 2 garści borówki amerykańskiej lub malin
Borówki blendujemy z 3 łyżkami cukru, żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i wlewamy do borówek. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitej już śmietanki dodajemy owocowy serek Almette, mieszamy łyżką aż do połączenia (uwaga! nie miksować), po czym wlewamy zblendowane borówki połączone z żelatyną, po czym umieszczamy w lodówce do chwili stężenia. Rozkładamy biszkopt usuwając ściereczkę, wlewamy stężałą piankę, posypujemy owocami, delikatnie rolujemy, dekorujemy cukrem pudrem, roladę wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin przed podaniem:), (można nakryć ją czysta ścierką by nie zeschła) SMACZNEGO!!!
wtorek, 15 lipca 2014
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciasteczka maślane
Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...
-
Pyszne ciasto, bez mas, czekolady, nie tuczące, bardzo miękkie i apetyczne:) Uwielbiam je robić, zwłaszcza że nie wymaga wysiłku. Miodownik ...
-
Zapraszam na pyszne ciasto "Dobosz". Piecze się ja na plackach miodowych, a przekłada pysznym kremem na bazie grysiku i olejku mig...
-
W naszym ogródku rozpoczął się sezon na wczesne jabłka. Kwaskowa odmiana świetnie nadaje się do wypieków takich oto przysmaków. Polecam prze...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz