Chwila orzeźwienia z cytrusami:) Zdjęcia nie są rewelacyjne... ale smak ciasta po schłodzeniu zawsze przypomina mi lody cytrynowe:)
Na ciasto składa się biszkopt z 5 jaj, lekka jak puch masa cytrynowa oraz bita śmietana i kwaskowy lukier może być z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczowej:)
Biszkopt:
- 5 jaj
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 2łyżki mąki krupczatki oraz maki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szkl. cukru
Krem:
- 2 duże cytryny
- otarta skórka z jednej cytryny
- 2 budynie waniliowe - najlepiej bez cukru
- 3/4 szkl. cukru
- szkl. wody
- kostka dobrego masła
- pół kostki margaryny "palmy z murzynkiem"
Bita śmietana:
- 500 ml śmietany kremówki
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 2 fixy do bitej śmietany (użyłam te po 9 gram)
Lukier:
- 3/4 szkl. cukru pudru
- sok z jednej małej cytryny
- sok z ćwiartki pomarańcza
- otarta skórka z cytryny
- skórka kandyzowana pomarańczowa (niekoniecznie)
Dodatkowo na wierzch bitej:
- 10 szt. biszkoptów lub herbatników - pokruszyć
Upiec biszkopt z podanych składników. Krem: Do rondelka wlać szklankę wody, sok z 2-ch cytryn, dodać otartą skórkę oraz cukier - zagotować, budynie rozpuścić w 1/3 szkl. zimnej wody, wlać i ugotować. Odstawić do wystudzenia w temp. pokojowej. Masło zmiksować z margaryną (też powinny mieć temp. pokojową) i dodawać po jednej łyżce ostudzonego budyniu. Z upieczonego biszkoptu lekko zeskrobać skórkę (wtedy krem lepiej się trzyma), wyłożyć krem. Bita: dobrze schłodzoną śmietanę ubić z pudrem i fixami - wyłożyć bitą na krem i równomiernie rozsmarować. Biszkopty rozkruszyć i wymieszać ze skórką biszkoptową po czym oprószyć nasze ciasto. Lukier: soki wymieszać, dodać skórkę cytrynową i kandyzowaną pomarańczową, dodawać stopniowo cukier puder i mieszać do uzyskaniu lukru - łyżeczką nakładać na ciasto. Gotowy placek wkładamy na kilka godzin do lodówki:) SMACZNEGO!!!
poniedziałek, 23 czerwca 2014
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciasteczka maślane
Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...
-
Pyszne ciasto, bez mas, czekolady, nie tuczące, bardzo miękkie i apetyczne:) Uwielbiam je robić, zwłaszcza że nie wymaga wysiłku. Miodownik ...
-
Zapraszam na pyszne ciasto "Dobosz". Piecze się ja na plackach miodowych, a przekłada pysznym kremem na bazie grysiku i olejku mig...
-
W naszym ogródku rozpoczął się sezon na wczesne jabłka. Kwaskowa odmiana świetnie nadaje się do wypieków takich oto przysmaków. Polecam prze...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz