Ciasto ucierane z rabarbarem i truskawkami
Zapach lata i szybkie ciasto rabarbarowi-truskawkowe :)
Na ciasto:
- 2 szkl. mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (niepełne)
- 4 jaja
- pół szkl. cukru (plus do smaku łyżeczka cukru wanilinowego)
- 4/5 kostki margaryny (palma)
- jedna kopiasta łyżka kwaśnej śmietany
Owoce:
- 3-4 laski rabarbaru
- 10 średnich truskawek
Ucieramy w makutrze margarynę z cukrem. Dodajemy po jednym żółtku aż masa stanie się pulchna. Do tak przygotowanej masy dajemy śmietanę i po parę łyżek mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia - ucieramy dokładnie:) Na koniec dodajemy ubita pianę z białek. Ciasto wykładamy na przygotowaną blaszkę i równomiernie rozkładamy, dość gęsto układamy pokrojony w małe kawałki rabarbar i przekrojone na połówki truskawki (do góry częścią przekrojoną). Piekarnik nagrzewamy do temp ok 150-160 st. C, pieczemy na złoty kolor ok 40 minut. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO !!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciasteczka maślane
Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...
-
Pyszne ciasto, bez mas, czekolady, nie tuczące, bardzo miękkie i apetyczne:) Uwielbiam je robić, zwłaszcza że nie wymaga wysiłku. Miodownik ...
-
Zapraszam na pyszne ciasto "Dobosz". Piecze się ja na plackach miodowych, a przekłada pysznym kremem na bazie grysiku i olejku mig...
-
W naszym ogródku rozpoczął się sezon na wczesne jabłka. Kwaskowa odmiana świetnie nadaje się do wypieków takich oto przysmaków. Polecam prze...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz