Brzmi zachęcająco by stworzyć taki właśnie deser.
Na moim blogu pojawił się już przepis na ciasto Rafaello, jednak teraz proponuję nieco inną wersję tych smaków w formie tortowej - pysznej :) Zapraszam!
Składniki na migdałowy biszkopt:
- 100 g mielonych migdałów (kupuję w całości i mielę)
- 2/3 szkl. mąki pszennej
- 6 jaj
- 1/2 szkl cukru
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na krem:
- 400 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 150 g białej czekolady
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki mleczka kokosowego
- 4 łyżki wiórków kokosowych
Dodatkowo:
- 3 łyżki kwaskowatego dżemu brzoskwiniowego (niekoniecznie)
- 50 g białej czekolady
- wiórki kokosowe i płatki migdałowe do obłożenia tortu
- 6 łyżek mleczka kokosowego
- 3 łyżki advokatu
Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm.
Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli, dodawać partiami cukier, kolejno żółtka, a na końcu olej. Gdy całość będzie dobrze ubita i napowietrzona dodać mielone migdały i wymieszać drewnianą łyżka lub szpatułką. Dodawać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - mieszać szpatułką. Piec w temp. ok.160 szt. C ok. 40 minut. Po wystudzeniu przekroić na trzy blaty - dolny blat będzie naszym górnym w torcie z racji jego równej powierzchni.
Krem: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i odłożyć w chłodne miejsce. Serek mascarpone przełożyć do miski i ubijać chwilkę mikserem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodając mleczko kokosowe i dołożyć do ubitego serka, miksować chwilę. Kolejno przełożyć kremówkę do serka i wymieszać za pomocą szpatułki lub miksera na delikatnych obrotach. Do całości dodać wiórki kokosowe, wymieszać.
Krem podzielić na 3 części. Pierwszy blat nasączyć mieszanką advokatu z mleczkiem kokosowym, wyłożyć pierwszą część kremu. Z drugim blatem postępujemy tak samo. Na trzeci blat wyłożyć cienką warstwę kawskowatego dżemu, kolejno rozsmarować krem obkładając też nim boki. Całość obłożyć kokosem, posypać płatkami migdałowymi i udekorować pokruszoną czekoladą. Wstawić w chłodne miejsce na co najmniej 3 godziny :) SMACZNEGO!!!
ale apetyczny!
OdpowiedzUsuń