Ciasto piekłam w blaszce: 24cmx34cm
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 2,5 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. mąki jaglanej
- 110 g margaryny - roztopić
- 1 jajo i 2 żółtka
- 5 dkg drożdży
- szkl. ciepłego mleka
- szczypta soli do smaku
- 4 łyżki cukru
- pół łyżeczki kardamonu mielonego
Kruszonka:
- 1/2 szkl. + 2 łyzki mąki pszennej
- pół szkl. cukru - 80g masła , Składniki wyrobić i lekko rozkruszyć.
Dodatkowo:
- cynamon do posypania ( dałam jedną płaską łyżkę stołową)
- 2 szkl. osuszonych borówek leśnych
Mąki przesiać. Do miseczki wlać mocno ciepłe mleko, rozkruszyć drożdże i dodać 1 łyżkę cukru oraz jedną łyżkę mąki, całość zamieszać, przykryć ściereczką do wyrośnięcia. Jajo i żółtka roztrzepać na talerzu, wlać do mąki, kolejno dodać sól, resztę cukru, kardamon, wyrośnięte drożdże. Wyrobić starannie - jak ciasto drożdżowe, jeśli będzie zbyt klejące dodać odrobinę mąki, odstawić na ok. 20 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na przygotowaną blachę wyłożyć ciasto, wyłożyć równomiernie jagody, posypać cynamonem, na górę wyłożyć kruszonkę. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temp. 150 st. C :) SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz