Składniki na biszkopt czekoladowy:
- 4 jaja
- pół szkl. mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- skórka otarta z połowy cytryny
- 1/3 szkl. cukru
Składniki na piankę adwokatową:
- 500 ml kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan fix (13 gram)
- 300 ml adwokata
- 5 łyżek żelatyny rozpuszczone w 8 łyżkach wrzątku
- łyżka soku z cytryny
Składniki na galaretkę adwokatową:
- 100 ml adwokata
- 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 3 łyżkach wrzątku
- skórka otarta z połowy cytryny
Dodatkowo:
- żurawina
- płatki migdałowe
- 40 rurek do obłożenia biszkoptu
Biszkopt: Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka i mieszając już łyżką dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczeni, kakao, startą czekoladą i skórka cytrynową. Biszkopt piec w tortownicy ok 30 min. w piekarniku nagrzanym do temp ok 140-150 st. C. Biszkopt wystudzić, można nasączyć sokiem z cytryny wymieszanym w proporcji 1:1 z wodą, następnie powbijać dookoła puste rurki (ja użyłam pełnych, miałam ich mniej, dlatego rozluźniłam pierścień tortownicy i tak powbijałam dookoła biszkoptu).
Pianka: Kremówkę ubić z pudrem i fixem, dać na kilka minut do lodówki. Rozpuszczoną zimną żelatynę wlać do 300 ml adwokata, dolać sok z cytryny i dobrze wymieszać. Wlać ciurkiem do schłodzonej i ubitej kremówki miksując na wolnych obrotach. Krem chwilę chłodzić i przełożyć na biszkopt z rurkami, całość dać do lodówki na około godzinę.
Galaretka: Żelatynę wymieszać z adwokatek i skórką cytrynową (można ją schłodzić w lodówce przed wylaniem). Na piankę wylać delikatnie i powoli galaretkę po czym znów całość chłodzić w lodówce - najlepiej całą noc:) Udekorować płatkami migdałowymi i żelatyną:) SMACZNEGO!!!
Wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńRobiłam to ciasto. Pamiętam, że było naprawdę smaczne :)
OdpowiedzUsuń