piątek, 7 listopada 2014

Sos chrzanowy na zasmażce

Jeśli lubicie stare przepisy z babcinej kuchni to polecam sos chrzanowy na zasmażce, którym zwieńczyć można dania z ryb, drobiu oraz mięsa czerwonego. Świetnie komponuje się z jajkami gotowanymi na twardo, polecam:) Pamiętam smak tego sosu ze stołówki szkolnej, osobiście bardzo go lubię.



Składniki na sos:

- 4 dkg tłuszczu - margaryna
- 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
- szklanka bulionu drobiowego lub wywaru warzywnego
- 4 pełne łyżki chrzanu utartego ze słoiczka
- 4 pełne łyżki kwaśnej śmietany
- łyżeczka octu jabłkowego (lub winnego)
- sól, pieprz oraz szczypta cukru do smaku

Tłuszcz rozgrzać na patelni, dodać mąkę i na wolnym ogniu przyrządzić zasmażkę. Gdy się zrumieni wlać bulion i dokładnie wymieszać by rozprowadzić powstałe grudki -  zagotować. Dodać chrzan i wymieszać, pod koniec dodać kwaśna śmietanę oraz ocet i przyprawy, podgotować jeszcze chwilkę, zdjąć z ognia. Podawać ciepły do potraw mięsnych i rybnych:) SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...