Jeśli lubicie stare przepisy z babcinej kuchni to polecam sos chrzanowy na zasmażce, którym zwieńczyć można dania z ryb, drobiu oraz mięsa czerwonego. Świetnie komponuje się z jajkami gotowanymi na twardo, polecam:) Pamiętam smak tego sosu ze stołówki szkolnej, osobiście bardzo go lubię.
Składniki na sos:
- 4 dkg tłuszczu - margaryna
- 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
- szklanka bulionu drobiowego lub wywaru warzywnego
- 4 pełne łyżki chrzanu utartego ze słoiczka
- 4 pełne łyżki kwaśnej śmietany
- łyżeczka octu jabłkowego (lub winnego)
- sól, pieprz oraz szczypta cukru do smaku
Tłuszcz rozgrzać na patelni, dodać mąkę i na wolnym ogniu przyrządzić zasmażkę. Gdy się zrumieni wlać bulion i dokładnie wymieszać by rozprowadzić powstałe grudki - zagotować. Dodać chrzan i wymieszać, pod koniec dodać kwaśna śmietanę oraz ocet i przyprawy, podgotować jeszcze chwilkę, zdjąć z ognia. Podawać ciepły do potraw mięsnych i rybnych:) SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciasteczka maślane
Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...
-
Pyszne ciasto, bez mas, czekolady, nie tuczące, bardzo miękkie i apetyczne:) Uwielbiam je robić, zwłaszcza że nie wymaga wysiłku. Miodownik ...
-
W naszym ogródku rozpoczął się sezon na wczesne jabłka. Kwaskowa odmiana świetnie nadaje się do wypieków takich oto przysmaków. Polecam prze...
-
Zapraszam na pyszne ciasto "Dobosz". Piecze się ja na plackach miodowych, a przekłada pysznym kremem na bazie grysiku i olejku mig...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz