Sernik przygotowałam w tortownicy, średnica 24 cm.
Składniki na biszkopt:
- 2 jaja
- 1/3 szkl cukru
- 1/3 szkl. mąki pszennej + łyżka mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników upiec biszkopt.
Składniki na masę serową:
- 70 dkg serka zwykłego z wiaderka
- 250 ml śmietany kremówki
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- galaretka cytrynowa
- galaretka jagodowa lub wiśniowa
- pełna łyżka żelatyny
- 1,5 szklanki jagód
Galaretkę cytrynową rozpuścić z żelatyną w 1 i 1/3 szkl wrzątku, a jagodową w 1,5 szkl wrzątku, obie odstawić do delikatnego stężenia. Pół szkl jagód zblendować na mus. Schłodzoną kremówkę ubić z pudrem. Kolejno dodawać partiami ser delikatnie miksując. Wlewać tężejącą galaretkę nie przerywając ucierania. Masę serową podzielić na 2 części, do jednej dodać mus jagodowy i dokładnie wymieszać. Na upieczony biszkopt wlewać kolejno raz jasną masę raz jagodową. Całość wstawić do lodówki na ok. 2 godziny by ciasto dokładnie stężało. Wyjąć, wyłożyć na wierzch jagody i wylać galaretkę, znów odstawić do lodówki:) SMACZNEGO!!!
Cudnie wygląda :) lubię takie serniczki w upalne dni.
OdpowiedzUsuńCudowne ciacho! Zjadłbym całe :D
OdpowiedzUsuń