Blaszka: 36x25 cm.
Składniki na ciasto:
- 2 szkl. maki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- 200 g masła
- 4 żółtka
- 2 płaskie łyżki kwaśnej śmietany
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 2 kg kwaskowych jabłek
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Składniki na bezę:
- 4 białka
- 150 g cukru drobnego do wypieków
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Zaczynamy od prażenia jabłek - by przestygły przed wyłożeniem na podpieczony spód.
Jabłka obrać pokroić w grubszą kostkę, przełożyć do wysokiego garnka - prażyć na małej mocy palnika pod przykryciem. Po kilku minutach wymieszać, dołożyć cukier i cynamon, gotować jeszcze ok 5 min wyłączyć i odstawić by całkowicie przestygły.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, dodać miękkie masło, przesiekać. Kolejno dołożyć żółtka, cukier, kwaśna śmietanę - wyrobić ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące można dodać mąkę. Użyłam robota do wyrabiania. Całość owinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki.
Schłodzone rozłożyć równomiernie na przygotowanej blaszce i podpiec w temp 160 st. C przez ok 15-20 minut do zrumienienia góry i spodu. Wyjąć, odstawić do wystygnięcia.
W tym czasie ubić białka ze szczyptą soli, kolejno małymi partiami dodawać cukier do powstania lśniącej i sztywnej masy bezowej - cukier musi całkowicie się utrzeć.
Na ciasto wyłożyć przestudzone jabłka, a na wierzch ubite białka. Piec w temp ok 160-170 st. C przez 25 minut, po upływie połowy czasu można zmniejszyć moc piecyka do 100 st. C by beza mogła się delikatnie suszyć. Całość zostawić w piekarniku na kilkadziesiąt minut do częściowego przestygnięcia. Najlepiej podawać ciepłą szarlotkę z lodami waniliowymi :) SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz