wtorek, 7 października 2014

Piernik z piwem

Zapachniało Świętami :) u mnie właśnie na Święta nigdy go nie brakuje - jest najważniejszym ciastem na stole, choć ten piernik mogłabym jeść każdego dnia, wilgotny, bardzo miękki. Ciasto nie jest pracochłonne. Zawsze podwajam składniki i piekę odrazu na dwie blaszki. Polecam!

Przygotować foremkę jak na piernik - wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą.



Składniki:

- kostka margaryny (palma z murzynkiem)
- 3/4 szkl. cukru
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżka wody

- 8-10 łyżek piwa
- 1 kopiasta i pół szkl. mąki pszennej
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jaja 
- 1 opakowanie przyprawy do piernika + łyżeczka cynamonu

- 2 garści rodzynek

Margarynę rozpuścić z cukrem w rondlu. Podczas gdy na małym ogniu rozpuszczasz margarynę stopniowo dodawaj cukier, mieszaj i doprowadź do wrzenia (cukier musi się całkowicie rozpuścić). Dodać wodę i piwo, zdjąć z ognia, wystudzić. Do przestudzonej dodać kakao i miksować na wolnych obrotach, następnie roztrzepać jaja i wlać do tłuszczu, miksować ok 2 minut. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać - miksować. Następnie dodać przyprawę do piernika oraz cynamon. Rodzynki namoczyć wcześniej we wrzątku, odcedzić, oprószyć mąką. Ciasto wylać na przygotowaną foremkę, posypać rodzynkami, powbijać je lekko widelcem. Można dodać również posiekane orzechy włoskie. Piec w temp 150-160 st. C w nagrzanym piekarniku przez 45min :) SMACZNEGO!!!




5 komentarzy:

  1. Kocham pierniki! Taki piwny musi być pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jeszcze nie "pierniczę", ale coraz bardziej mi tęskno za tym zapachem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam kiedyś piernik na piwie Guiness. Był naprawdę smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To ja poproszę o przepis na piernik z Guinessem irlandzkim:) Co do samego ciasto - piekę je od lat, można dodać więcej bakali np pokrojone orzechy :) Polecam:)

    OdpowiedzUsuń

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...