Zapachniało Świętami :) u mnie właśnie na Święta nigdy go nie brakuje - jest najważniejszym ciastem na stole, choć ten piernik mogłabym jeść każdego dnia, wilgotny, bardzo miękki. Ciasto nie jest pracochłonne. Zawsze podwajam składniki i piekę odrazu na dwie blaszki. Polecam!
Przygotować foremkę jak na piernik - wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą.
Składniki:
- kostka margaryny (palma z murzynkiem)
- 3/4 szkl. cukru
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżka wody
- 8-10 łyżek piwa
- 1 kopiasta i pół szkl. mąki pszennej
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jaja
- 1 opakowanie przyprawy do piernika + łyżeczka cynamonu
- 2 garści rodzynek
Margarynę rozpuścić z cukrem w rondlu. Podczas gdy na małym ogniu rozpuszczasz margarynę stopniowo dodawaj cukier, mieszaj i doprowadź do wrzenia (cukier musi się całkowicie rozpuścić). Dodać wodę i piwo, zdjąć z ognia, wystudzić. Do przestudzonej dodać kakao i miksować na wolnych obrotach, następnie roztrzepać jaja i wlać do tłuszczu, miksować ok 2 minut. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać - miksować. Następnie dodać przyprawę do piernika oraz cynamon. Rodzynki namoczyć wcześniej we wrzątku, odcedzić, oprószyć mąką. Ciasto wylać na przygotowaną foremkę, posypać rodzynkami, powbijać je lekko widelcem. Można dodać również posiekane orzechy włoskie. Piec w temp 150-160 st. C w nagrzanym piekarniku przez 45min :) SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciasteczka maślane
Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...
-
Pyszne ciasto, bez mas, czekolady, nie tuczące, bardzo miękkie i apetyczne:) Uwielbiam je robić, zwłaszcza że nie wymaga wysiłku. Miodownik ...
-
Zapraszam na pyszne ciasto "Dobosz". Piecze się ja na plackach miodowych, a przekłada pysznym kremem na bazie grysiku i olejku mig...
-
W naszym ogródku rozpoczął się sezon na wczesne jabłka. Kwaskowa odmiana świetnie nadaje się do wypieków takich oto przysmaków. Polecam prze...
Fajny przepisik
OdpowiedzUsuńKocham pierniki! Taki piwny musi być pyszny! :)
OdpowiedzUsuńJa jeszcze nie "pierniczę", ale coraz bardziej mi tęskno za tym zapachem :)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś piernik na piwie Guiness. Był naprawdę smaczny :)
OdpowiedzUsuńTo ja poproszę o przepis na piernik z Guinessem irlandzkim:) Co do samego ciasto - piekę je od lat, można dodać więcej bakali np pokrojone orzechy :) Polecam:)
OdpowiedzUsuń