wtorek, 10 lipca 2018

Sałatka z pieczonymi ziemniakami i jajkiem na twardo







Zapraszam na pyszna kolację w doborowym towarzystwie pieczonych ziemniaczków, warzyw oraz jaja na twardo. Kilka prostych składników połączonych sosem czosnkowym ... sytość i niesamowity smak, polecam !!!

Przepis na 4 porcje.

Składniki na sałatkę:

Ziemniaczki:

- 12 szt. młodych ziemniaków
- 70 g masła  
- po łyżeczce suszonego majeranku, bazylii i oregano  
- 2 łyżeczki rozmarynu  
- pół łyżeczki soli (do smaku)

Pozostałe składniki:

- 4 ugotowane na twardo jaja
- opakowanie roszponki lub rukoli
- 1 średniej wielkości czerwona cebulka
- papryka konserwowa
- kiełki rzodkiewki

Sos czosnkowy:

- dwa duże ząbki czosnku 
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- sól do smaku

Ziemniaki starannie opłukać, przekroić na połówki, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Masło roztopić, dodać przyprawy i wszystko razem wymieszać. Za pomocą pędzelka solidnie posmarować ziemniaki połową przygotowanego masełka. Wstawić do nagrzanego piekarnika, temp. 180 st. C, zapiekać przez 40 min. odkryte - lub do miękkości. W połowie pieczenia znów posmarować masłem.  

Czosnek przecisnąć przez praskę. Składniki na sos czosnkowy wymieszać, doprawić.

Ugotowane jaja pokroić na ćwiartki, cebulkę pokroić w piórka, a paprykę w cienkie paski. Składniki ułożyć na talerzach, polać sosem czosnkowym, na wierzch ułożyć kiełki :) SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...