wtorek, 30 września 2014

Kokosowe jabłuszko

Pyszny jabłecznik pod kokosowa pierzynką, piekę go od dawna. Ciasto na spód ucieram w makutrze - jestem zwolennikiem starszych rozwiązań :)




Składniki na ciasto: 

- 5 jajek
- 3/4 szkl. cukru
- 20 dkg margaryny "palmy z murzynkiem"
- 2 szkl. mąki pszennej
- 2 łaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek kwaśnej śmietany


Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać przemiennie żółtka oraz śmietanę. Ucierać na puszystą masę, następnie dodawać po kilka łyżek mieszanki mąki z proszkiem. Ciasto wyłożyć na blaszkę z pergaminem.


Jabłka:

- 1,5 kg jabłek kwaskowatych
- cynamon do smaku

Jabłka obrać, zetrzeć na grubych oczkach, wyłożyć na ciasto i posypać cynamonem do smaku. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 150 st. C, piec przez 40 minut.

Kokosowa pianka:

- 1,5 szkl kokosu
- 3/4 szkl cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta proszku do pieczenia
- 5 białek

Białku ubić ze szczyptą soli, dodać cukier-ubijać na sztywną masę. Dodać kokos wymieszany z mąką i proszkiem, całość delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Wyłożyć na ciasto i piec jeszcze przez 15 minut:) SMACZNEGO!!!



1 komentarz:

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...