czwartek, 20 listopada 2014

Muffinki kukurydziane

Czy mąka kukurydziana zawiera gluten?, otóż wszystkie źródła, które miałam okazję czytać mówią jedno : NIE! nie zawiera glutenu, czyli nie powoduje alergii i sprzyja osobom cierpiącym na celiakię (nietolerancję glutenu). Ale nie będę się rozwodzić na tematy chorób, zapraszam do wypróbowania pysznych muffinek z mąki kukurydzianej z dodatkiem cynamonu i stewi (naturalnego cukru).







Składniki:

- 2 szklanki maki kukurydzianej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki sproszkowanej stewi
- 1/3 szkl. cukru (można ominąć dodając więcej stewi)
- 300 ml mleka 
- 100 ml oleju rzepakowego
- 2 jaja

Dodatkowo:

- płatki migdałowe
- wiórki czekoladowe (posypka)
- cukier puder

Połączyć suche składniki. Jaja roztrzepać widelcem dolać mleko cały czas mieszając i na końcu wlać olej. Wlać mokre składniki do suchych i lekko wymieszać. Gdy całość będzie zbyt gęste można dolać odrobinę mleka lub przegotowanej wody. Ciasto wyłożyć do papilotek umieszczonych w blaszce muffinkowej, posypać płatkami migdałowymi oraz posypką czekoladową, piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez ok 23 minuty:) Ciepłe oprószyć cukrem pudrem:) SMACZNEGO!!!


5 komentarzy:

  1. bardzo lubię mąkę kukurydzianą, jest taka delikatna w smaku i świetnie łączy się z innymi składnikami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pięknie!!! :) Muszą smakować bajecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję :) Faktycznie były bardzo smaczne:) Polecam wypróbować, najlepiej smakują świeże, jadłam je maczając w drzemie brzoskwiniowym - polecam!

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam piec słodkości bez cukru i glutenu :) na pewno wypróbuję przepis.
    http://waciki-na-toniki.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...