niedziela, 17 kwietnia 2016

Kora dębu / Kora orzechowa

Ciasto podbija swoja popularnością moich domowników. Niezwykle urozmaicone o tortowym wyglądzie jest bardzo smaczne. Zapewne wielu z Was miało okazję wypróbować smak ciasta Kory Dębu gdyż niemal każda cukiernia ma go w swojej ofercie, jednak polecam przepis poniżej i domowy wypiek. Fakt ciasto jest dość pracochłonne, ale cóż to jest w porównaniu z delektowaniem się kawałkiem Kory z filiżanką świeżo zaparzonej kawy:) POLECAM!





Jakie warstwy:

- 2 placki kokosowo orzechowe
- krem na bazie soku z brzoskwiń, budyniów i dobrego masła
- ciastka typu delicje, galaretki brzoskwiniowe, brzoskwinie

Składniki na blaty kokosowo-orzechowe:

- 8 białek
- 3 żółtka
- 180 g cukru
- 200 g zmielonych orzechów włoskich (siekam bardzo drobno na drewnianej desce)
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g rodzynków
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier (po jednej łyżce) nie przestając miksować. Gdy białka z cukrem będą idealnie ubite, dodawać po jednym żółtku. Orzechy, kokos, namoczone  i odsączone rodzynki, mąkę, proszek do pieczenia wymieszać w misce i dodawać do ubitych białek z żółtkami, mieszać drewnianą szpatułką. Ciasto podzielić na pół, przełożyć do przygotowanej blaszki piekąc dwa jednakowe placki przez ok. 30 min w temp 150 st. C. Piekłam je jeden po drugim. wystudzić.

Krem brzoskwiniowy:

- sok z puszki brzoskwiń - (puszka 820 g)
- 300 ml wody
- 300 g dobrego masła
- 5 żółtek
- 100 g cukru pudru
- 2 budynie śmietankowe bez cukru

Sok z brzoskwiń i 150 ml wody zagotować. Budynie rozrobić w pozostałej ilości wody z mąką pszenną. Ugotować jak budyń. Pozostawić do wystygnięcia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na delikatny krem, dodawać po jednym żółtku, kolejno przestudzony zimny budyń - po 2 łyżki - miksować na wolnych obrotach do powstania kremu. Włożyć na kilka minut do schłodzenia.

Dodatkowo:

- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 2 paczki delicji pomarańczowych
- brzoskwinie z puszki
- wódka do nasączenia delicji i blatów

Ciasto składałam za pomocą metalowej ramki!

Galaretki rozpuścić w ok. 750 ml wrzątku - pozostawić do wystygnięcia.
Blaty nasączyć delikatnie wódką, na jeden z nich wyłożyć połowę schłodzonego kremu, kolejno maczać biszkopt delicji w wódce i układać galaretką w dół na kremie, przykryć drugą częścią kremu, położyć blat, pokrojone brzoskwinie i wylać mocno tężejącą galaretkę. Całość schładzać w lodówce kilka godzin przed podaniem:) SMACZNEGO!!!

4 komentarze:

  1. lubię to ciasto, jest bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń
  2. takiego ciacha jeszcze nie jadłam :) pięknie się prezentuje, w smaku zapewne rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapraszam zatem do wypróbowania tego przepisu, koniecznie! :)

    OdpowiedzUsuń

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...