poniedziałek, 2 lipca 2018

Drożdżowe z morelami i porzeczkami na dużą blachę

Drożdżówka z owocami lata, nic dodać nic ująć, trzeba koniecznie upiec. Polecam mój przepis na dużą blachę :) Zapraszam !!!

Brytfanna: 36x25 cm.








Składniki - ciasto drożdżowe: 

- 4 szkl. mąki pszennej

- 110 g margaryny lub masła
- 1 jajo i 3 żółtka 
- 6 dkg drożdży
- 1 szkl. ciepłego mleka  
- szczypta soli do smaku
- 1/2 szkl. cukru 

Kruszonka: 


- 1/2 + 2 łyzki szkl. mąki pszennej 

- pół szkl. cukru
- 80g masła 
          
Składniki wyrobić i lekko rozkruszyć. Podałam opcjonalnie - zazwyczaj robię na tzw. "oko" :)

Dodatkowo:

- 15 szt. moreli + szklanka czerwonej porzeczki
- cynamon do posypania - niekoniecznie

Mąki przesiać. Do miseczki wlać ciepłe mleko, rozkruszyć drożdże i dodać 1 łyżkę cukru oraz jedną łyżkę mąki, całość zamieszać, przykryć ściereczką do wyrośnięcia. Jajo i żółtka przełożyć do małego naczynia, wsypać cukier i utrze na puszystą masę. Do mąki dodać sól, wlać wyrośnięty zaczyn, utarte jaja. Wyrobić starannie dolewając rozpuszczony tłuszcz - jeśli będzie zbyt klejące dodać odrobinę mąki, odstawić na ok. 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
Obecnie do wyrabiania ciasta używam miksera planetarnego zaczynam wyrabianie od najniższych obrotów. Wyrabiam ok 1,5 minuty. 
Na przygotowaną blachę wyłożyć ciasto, kolejno równomiernie owoce, posypać delikatnie cynamonem - niekoniecznie, na górę wyłożyć kruszonkę. 
Odstawić na ok 15 min by lekko podrosło.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temp. 150 st. C :) SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...