Sałatka brokułowa warstwowa z sosem majonezowo - śmietanowym
- 2 średnie brokuły (ugotowany na parze)
- 5 jaj na twardo
- 150 g kukurydzy marynowanej
- czerwona cebulka
- 15 szt. pomidorków koktajlowych (lub 3 zwykłe-większe)
- 4 duże ogórki konserwowe
- 3 duże łyżki jogurtu typu "Grecki"
- łyżka majonezu dekoracyjnego
- sól, pieprz do smaku
Brokuł rozdrobnić na
różyczki, jaja obrać pokroić w ćwiartki. Pomidorki przekroić w pół,
cebulę kroić w cieniutkie plasterki i sparzyć wrzątkiem na sicie by
straciła goryczkę. Ogórki pokroić w kostkę. Jogurt zmieszać z majonezem
doprawić do smaku. Układać warstwami: brokuł-kukurydza-ogórki- cebulka-pomidorki-brokuł-jaja;
całość polać sosem. Można do smaku doprawić ulubionymi świeżymi ziołami
lub posypać łuskanym słonecznikiem. Można użyć sosu czosnkowego:) SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz