piątek, 1 grudnia 2017

Szybki orzechowiec z adwokatem

Ciasta orzechowe, torty orzechowe, kremy orzechowe... lubicie? Ja bardzo. Dobrze nasączone, napączowane świetnie sprawdzają się na imprezach okolicznościowych. 

Wersja, którą prezentuję w moim przepisie jest dość mocno nasączona alkoholem oraz ciasta są przełożone kremem z dodatkiem adwokatu. Jeśli takiej szukacie - zapraszam na małe co-nieco:)




Blaszka 34x24.

Składniki na biszkopt:

- 6 dużych jaj
- 1/2 szklanki cukru drobnego do wypieków
- 1/2 szkl. mąki pszennej 
- 3 łyżki maki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na ciasto orzechowe:

- 12 dag orzechów - zmielonych
- 4 białka
- 2 jaja
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru drobnego do wypieków

Składniki na krem:
  - 1 budyń waniliowy - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki mąki pszennej - 2 szkl. mleka
- 1 i 1/2 kostki masła  - 4 żółtka -  6 łyżek cukru pudru
- 10 łyżek adwokatu
-  1 łyżka wódki lub spirytusu 

Dodatkowo: 

- 1/3 szkl wódki do nasączenia
- wódka do nasączenia
- kilka kostek czekolady gorzkiej
 
Biszkopt: Z podanych składników upiec biszkopt.

Ciasto orzechowe: 6 białek ubić z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dodawać partiami cukier i ubijać na najwyższych obrotach by dokładnie się roztarł. Dodać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami, wsypać do masy białkowej mieszając delikatnie szpatułką. Wyłożyć na przygotowaną blaszkę i piec ok 35 minut w nagrzanym piekarniku do 150 st. C. Wystudzić.

Krem adwokatowy: Do rondelka wlać 1 i 1/2 szkl. mleka, a w 1/2 szkl. Wymieszać budyń z mąkami, ugotować budyń i wystudzić. Masło ( w temp. pokojowej) dokładnie rozetrzeć za pomocą miksera, dodać cukier puder, kolejno po jednym żółtku, ubijać do powstania pulchnej masy. Ucierając dokładać po jednej łyżce budyniu. Gdy krem będzie gotowy, wlewać po jednej łyżce adwokatu i łyżkę spirytusu lub wódki, ucierać na niskich obrotach. Masę włożyć na ok. 20 min do lodówki by stężała. 

Wystudzony biszkopt przekroić na pół, nasączyć każdą z części. Odłożyć 4 łyżki kremu, resztę podzielić na pół, pierwsza połowę rozsmarować na części biszkoptu, przykryć ciastem orzechowym-nasączyć, rozsmarować drugą połowę kremu i przykryć biszkoptem - wyłożyć 4 łyżki kremu, popruszyc startymi orzechami i czekoladą. Odłożyć ciasto w chłodne miejsce - najlepiej na noc :) SMACZNEGO!!!

3 komentarze:

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...