Szybkie, pyszne Rogaliki z marmoladą różaną - czy już narobiłam smaka? :) U mnie chyba powstanie dziś 2-ga tura ;) Zapraszam!
Składniki:
- 3 szkl. mąki
- szczypta soli
- 20 dkg margaryny - roztopić
- 5 dkg drożdży
- pół szkl. ciepłego mleka
- 2 łyżki cukru
- cukier wanilinowy - paczka
- 1 jajo + jedno żółtko
- 30 dkg ulubionej marmolady
Mąkę przesiać. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier, przykryć ściereczką do wyrośnięcia. Jajo i żółtko rozmieszać widelcem, dodać do mąki, następnie wsypać paczuszkę cukru wanilinowego, szczyptę soli, wlać wyrośnięte drożdże i na koniec letni tłuszcz. Wyrabiać starannie, gdy ciasto jest zbyt tłuste dodawać jeszcze mąkę. Wyrobione przykryć i wstawić do lodówki na ok 20 minut. Przygotować blaszkę piekarnikową wykładając ją pergaminem i delikatnie smarując tłuszczem. Stolnicę oprószyć mąką, schłodzone ciasto podzielić na 4 części, każdą uformować w kulkę i rozwałkować na grubość 3-4 mm. Nasze koło podzielić nożem na 8 trójkątów, na każdy kłaść łyżeczkę marmolady (przy zewnętrznej) i zwijać rogaliki zaczynając od szerokiej strony lekko dociskając tak by skleić rogalik-ładnie uformować. Rogaliki układać na blaszce zachowując odstępy (wyrosną podczas pieczenia). Piec w temp ok. 180 st. C w dobrze nagrzanym piekarniku od 13-16 minut lub do uzyskania koloru złotego, ciepłe oprószyć cukrem pudrem:) SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciasteczka maślane
Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...
-
Pyszne ciasto, bez mas, czekolady, nie tuczące, bardzo miękkie i apetyczne:) Uwielbiam je robić, zwłaszcza że nie wymaga wysiłku. Miodownik ...
-
Zapraszam na pyszne ciasto "Dobosz". Piecze się ja na plackach miodowych, a przekłada pysznym kremem na bazie grysiku i olejku mig...
-
W naszym ogródku rozpoczął się sezon na wczesne jabłka. Kwaskowa odmiana świetnie nadaje się do wypieków takich oto przysmaków. Polecam prze...
Narobiłaś, więc daj spróbować! :)
OdpowiedzUsuń