poniedziałek, 25 stycznia 2021

Chrupiące polędwiczki z indyka z ziołami w płatkach kukurydzianych.

Szybki i chrupiący obiad, a zarazem znakomita przekąska. W sam raz jako małe co nieco dla najmłodszych, a z dodatkiem ulubionych dripów to fajna propozycja zimnej płyty. Zapraszam.


Składniki:
- polędwiczki z indyka (ilość dowolna)
- słodka papryka
- ziola: cubrzyca, majeranek, bazylia
- sól i pieprz 
- płatki kukurydziane typu: "Corn flakes"
- mąka pszenna, jajko ( lub więcej w zależności od ilości porcji mięsa)

Polędwiczki pokroić w grubsze plastry. Delikatnie rozbić za pomocą tłuczka. Przyprawić solą i pieprzem.
W osobnym naczyniu wymieszać paprykę z ziołami. Dokładnie obtoczyć polędwiczki. Przygotować mąkę, roztrzepać jajo, zgnieść delikatnie płatki corn flakes. Opanieriwać przyprawione polędwiczki.

✓Sposob przygotowania: 
1. Smażyć na oleju rzepakowym na bardzo małym płomieniu palnika.
2. Na blaszkę piekarnikową wyłożyć pergamin, poukładać polędwiczki i piec w temp 180 st.C przez ok 30 minut. Po tym czasie sprawdzić czy mięso w środku jest dopieczone. Ew. przedłużyć czas pieczenia. SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...