niedziela, 24 stycznia 2021

Tort malinowy

Maliny, malinowo i z malinami... Tak kilkoma wyrazami mogę opisać mój tort, dodam jeszcze: śmietankowo - i już mam zestaw znakomity. Doskonały? W smaku na pewno ... tak z przymrużeniem oka.
Zapraszam na malinowa przygodę. Cóż więcej mogę dodać ? SmaczneGo ! :)







Na ten tort użyłam rantu ( może być tortownica) o średnicy 22 cm.

Składniki na biszkopt:

- 6 jaj
- 2/3 szkl mąki pszennej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szkl cukru

Składniki na krem malinowy:

- 400 g malin (mogą być mrożone )
- 3 łyżeczki żelatyny namoczone w 3 łyżkach wody
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 300 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru

Składniki na żelkę malinową:

- 400 g świeżych lub mrożonych malin 
- 8-10 g żelatyny namoczonej w 5 łyżkach zimnej wody 

Składniki na krem śmietankowy:

- 200 ml śmietanki kremówki 36%
- 2 płaskie łyżki cukru

Składniki na tynk (obłożenie tortu):

- 150 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 200 g serka mascarpone

Składniki na Drip:

- 200 g białej czekolady
- 100 ml śmietanki kremówki 36%

Biszkopt: Białka utrzeć że szczyptą soli, do utartych partiami dodawać cukier ( najlepiej łyżka po łyżce ) tak by ucieranie trwało ok 8 minut. 
✓ Dlaczego ? Ponieważ gdy białka są mocno i dobrze ubite, a cukier nie wyczuwalny w próbie pod palcami wtedy biszkopt nie opadnie :). 
Kolejno dodawać po jednym żółtku. Na koniec wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia w trzech partiach mieszając już ciasto ręcznie. Wyłożyć na przygotowany rant lub tortownicę. Piec w temp ok 169 st. C przez 30 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika ostudzi. 
✓ Biszkopt na tort dobrze przygotować 2 dni wcześniej. 

Krem malinowy: Maliny przełożyć do rondelka, wlać 1,4 szkl wody i gotować do momentu aż owoce się rozciapkają :) Dosłownie. W tym czasie namoczyć żelatynę.
Maliny przetrzeć przez sito, sok wlać z powrotem do rondelka i podgrzać do momentu zawżenia. Wyłączyć palnik, dodać namoczoną żelatynę i mieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Odłożyć w chłodne miejsce do momentu tężenie.
Kremówkę z mascarpone i cukrem pudrem przełożyć do misy miksera, ucierać na najwyższych obrotach - uwaga by nie przebić.
✓Skladniki na krem ( śmietanka i mascarpone) powinny być dobrze schłodzone.
Do ubitej śmietankowej części kremu dodajemy tężejący sok malinowy nie przerywając ucierania (niskie obroty). Krem przekładamy do lodówki na ok 15 minut. 

Żelka: ✓Żelkę najlepiej zrobić dzień przed złożeniem tortu. 
Postępujemy ja wyżej. W momencie tężenia przełożyć żelkę do rantu wyłożonwgo folią spożywczą typu: stretch. Całość umieścić w lodówce na min 6 godzin - najlepiej na noc.

Biszkopt podzielić na 3 blaty, można każdy z nich nasączyć czarną i mocną herbatą. 
✓Tort składamy w rancie lub tortownicy.
Krem wykładamy na dolny i środkowy blat. Przełożyć całość do schłodzenia. W tym czasie ubić śmietanę na górny blat. Wyłożyć i z powrotem umieścić tort w lodówce najlepiej na kilka godzin lub całą noc.

Tynk: Masło oraz mascarpone wyjąć przed ucieraniem do momentu aż nabiorą temperatury pokojowej. Masło ucierać z cukrem pudrem przez około 8-10 minut na najwyższych obrotach. Kolejno dodawać po łyżce mascarpone zmniejszając obroty. Dodając mascarpone tynk ubijamy juz tylko do połączenia się składników.
✓Uwaga by nie przebić bo zrobi się nam znów porcja niezłego masła :-) 
Gdy całość będzie już klarowna wtedy obkładamy nasz tort (który wcześniej należy wyjąć z rantu). Do tego użyłam woreczka oraz tylki cukierniczej - tak łatwiej nałożyć tynk na górną warstwę i bok tortu. Całość przełożyć do schłodzenia. 

Drip: Kremówkę podgrzać w rondelku. Wrzucić połanmaną czekoladę. Całość delikatnie mieszać aż powstanie gładka masa. Częściowo schłodzić. Wylać na tort - najpierw po obwodzie tortu tak by powstały nam charakterystyczne sopelki, następnie tworząc okręgi wylewamy pozostała część Drip-u. Całość schłodzić. SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...