Ciasto pieczone w blaszce 24x24 cm.
Składniki na biszkopt piernikowy:
- 6 jaj
- 1 szkl mąki
- 3/4 szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
- 2 łyżki kakao
Składniki na masę sernikową:
- pół kilo zmielonego twarogu ( mlę 2 razy )
- 2 jaka- 1/2 szkl cukru - użyłam ksylitolu
- 100 g masła
- 1 budyń śmietankowy + 1 budyń waniliowy ( każdy po 63 g )
- 3/4 szkl. mleka
Polewa:
- 110 ml śmietanki kremówki ( 30% lub 36 % )
- 100 g czekolady deserowej
Dodatkowo:
- 10 dkg rodzynek
- 20 dkg śliwek suszonych
- wódka/spirytus
Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać po jednym żółtku. Kolejno przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Na końcu cynamon oraz przyprawę. Piec w 160 st. C przez ok 35 min ( lub do suchego patyczka ).
Po wystudzeniu przekroić na pół, blaty posmarować powidłami śliwkowymi.
Ser gotowany: Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, kolejno zmielony biały ser i na koniec pianę z białek - wymieszać. Masę serową przełożyć do większego rondelka, zagotować mieszając by nic się nie przypaliło. Do gotującej się masy wlać rozrobione w mleku budynie, gotować na małej mocy palnika do momentu aż całość stanie się gęsta. Odstawić do przestudzenia. Jeszcze ciepłym przełożyć nasz biszkopt - najlepiej ciasto umieścić w formie lub rancie. Schłodzić w lodówce.
Śmietankę podgrzać ( uwaga by nie zagotować ). Do gorącej dodać połamaną czekoladę, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia i odstawić do przestudzenia.
W tym czasie pokroić śliwki w cienkie paski. Śliwki oraz rodzynki namoczyć w wódce lub spirytusie. Odstawić na ok 2 godziny ( czynność tę można zrobić przed upieczeniem biszkoptu ).
Następnie delikatnie odsączyć, ulżyć na górze ciasta i całość polać polewą.
Odstawić do schłodzenia.
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz