W lodówce kobiałka jeżyn i kilka kobiałek malin ;) Co z tym fantem zrobić? Ciasto na oleju z dodatkiem jogurtu naturalnego;) Najlepsze do porannej herbaty czy kawy, wilgotne i aromatyczne, Zapraszam :)
Składniki:
- 5 jajek
- 3 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- szklanka cukru
- niepełna szklanka oleju rzepakowego (ok. 230 ml)
- 180 g jogurtu naturalnego
- skórka otarta z połówki cytryny
- szklanka malin i szklanka jeżyn
Białka ubić ze szczypta soli. Żółtka ubić z cukrem, dodając małym strumieniem olej (cały czas miksując), następnie dodać jogurt. Kolejno mąkę wymieszać ze środkami dodawać do masy jajecznej, dodać ubite białka (lub na przemiennie białka i mąkę), a na końcu skórkę cytrynową. Jeśli masa będzie za gęsta można dolać parę łyżek mleka. Przygotować tortownicę - moja o średnicy 24 cm, przełożyć ciast i całość posypać owocami - delikatnie można powbijać je widelcem do środka (o czym zapomniałam ;p ).
Piec w temp. 170 st. C, ok 1h, lub do suchego patyczka. Po wyłączeniu piekarnika ciasta nie wyjmować do momentu jego przestudzenia. Gotowe i chłodne posypać cukrem pudrem . SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciasteczka maślane
Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...
-
Pyszne ciasto, bez mas, czekolady, nie tuczące, bardzo miękkie i apetyczne:) Uwielbiam je robić, zwłaszcza że nie wymaga wysiłku. Miodownik ...
-
Zapraszam na pyszne ciasto "Dobosz". Piecze się ja na plackach miodowych, a przekłada pysznym kremem na bazie grysiku i olejku mig...
-
W naszym ogródku rozpoczął się sezon na wczesne jabłka. Kwaskowa odmiana świetnie nadaje się do wypieków takich oto przysmaków. Polecam prze...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz