Lato tak szybko ucieka, owoce dojrzewają, za niedługo zostaną nam tylko te zagraniczne lub te które sobie sami zaprawimy do słoiczków :) Dziś na podwieczorek deser w postaci Kisielu z jeżynami oraz malinami :)
Składniki:
- szklanka jeżyn
- 20 szt. malin
- 5-6 łyżek cukru
- 1 i 1/3 szkl. wody
- 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
Jeżyny i maliny przełożyć do małego rondelka, dodać 3 łyżki cukru i ugotować na konfiturę (do częściowego rozgotowania owoców), co chwile mieszając. Gotową konfiturę przełożyć do większego rondla, zalać szklanką wody, wsypać resztę cukru i zagotować. Do 1/3 szkl. wody wsypać mąkę ziemniaczaną i zamieszać po czym wlać do gotującej się konfitury z wodą. Gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając (jak kisiel:)). Gdy będzie zbyt rzadki można dodać jedną łyżkę mąki ziemniaczanej. Podawać gorący z dodatkiem świeżych:) SMACZNEGO!!!
Nie wiem jak można zrobić bardziej kisielowate zdjęcie kisielu więc wybaczcie ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciasteczka maślane
Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...
-
Pyszne ciasto, bez mas, czekolady, nie tuczące, bardzo miękkie i apetyczne:) Uwielbiam je robić, zwłaszcza że nie wymaga wysiłku. Miodownik ...
-
Zapraszam na pyszne ciasto "Dobosz". Piecze się ja na plackach miodowych, a przekłada pysznym kremem na bazie grysiku i olejku mig...
-
W naszym ogródku rozpoczął się sezon na wczesne jabłka. Kwaskowa odmiana świetnie nadaje się do wypieków takich oto przysmaków. Polecam prze...
mniam!wiedziałam, że dopadnie mnie ślinotok kiedy tu wejdę!
OdpowiedzUsuńI z pełną wzajemnością ;), na dziś koniec ze słodkościami ;) za to jutro się zacznie od szarlotki ;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń