niedziela, 17 sierpnia 2014

Jabłecznik delikatny pod chmurką

Jabłeczniki stają się modne za sprawą naszych dalekich sąsiadów ;) U mnie w domu przede wszystkim na niedzielę piekło się szarlotki i jabłeczniki z dużą dawka cynamonu ;) Za sprawą jabłonek rosnących w ogródku. Do dziś niestety została się tylko jedna jabłoń, ma za to pyszne owoce. Szkoda tylko że jestem uczulona na jabłka i od jakiegoś czasu nie mogę ich spożywać w postaci surowej :( Na szczęście mogę je jeść przetworzone :)

Do sedna: "Jabłecznik delikatny pod chmurką"
Czas przygotowania:ok. 1,5 h ; blacha: 23cm x 34cm

Biszkopt:

- 4 jaja
- 1/2 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szkl. cukru
- skórka otarta z połówki cytryny + jedna łyżeczka soku z cytryny

Białka ubić, dodać cukier, stopniowo dodawać po jednym żółtku. Następnie po kilka łyżek mąk z proszkiem do pieczenia, starannie mieszając łyżką. Na końcu skórkę i sok z cytryny, wymieszać i wylać ciasto na brytfankę. Piec ok 25 min. na kolor złoty w temp. 150 st. C.

Nadzienie jabłkowe:

Można kupić dwa litrowe słoiki jabłek już pasteryzowanych, lub zrobić konfiturę jabłkową samemu, potrzeba do tego ok 2,5 kg jabłek ( mniej a więcej ;)) Jabłuszka obieramy, kroimy w grubszą kostkę pozbywając się gniazd nasiennych, prażymy na wolnym ogniu dodając 2 łyżki cukru, co chwilkę mieszając i podlewając wodą by się nie przypaliły.

- 1,75 litra uprażonych jabłek (mało-słodkich)
- 3 galaretki: cytrynowa, agrestowa, pomarańczowa ( każda po 75g)

Do gorącej konfitury wsypać  kolejno galaretki i intensywnie wymieszać, zdjąć z ognia, zostawić do przestudzenia.

Dodatkowo:

- 500 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 zagęstniki do śmietanki (te po 13g)
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- posypka czekoladowa

Na zimny biszkopt wyłożyć  bardzo ciepłe (ale nie gorące) nadzienie jabłkowe, ( najlepiej przed nałożeniem konfitury biszkopt dać do specjalnej formy by jabłka nie spłynęły). Włożyć do lodówki na ok 30 min do momentu zastygnięcia nadzienia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i zagęstnikami. Ubitą wyłożyć na jabłka. Zetrzeć czekoladę na grubych oczkach, posypać całość czekoladą oraz posypką :) SMACZNEGO!!!






2 komentarze:

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...