Mięso z indyka wymaga dłuższego czasu duszenia by było kruche i soczyste, z dodatkiem białego wina oraz kilku przypraw smakuje niesamowicie. Z racji tego, iż rozpoczyna się sezon dyniowy połączyłam smak tego pysznego mięsa drobiowego wraz z duszoną dynią i cukinią, całość odpowiednio przyprawiona tworzy aromatyczny zapach no i najważniejsze - smak ;)
Czas przygotowania: 1h20min
Składniki:
Mięso:
- 6 większych porcji gulaszowych z indyka
- 1 średnia cebula
- ok. 3-4 łyżki margaryny (najlepiej Palma z murzynkiem) do podsmażenia
- 50 ml białego wina
- kilka ziarenek kolendry
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka przyprawy typu "Gyros"
- sól, pieprz i vegeta do smaku
Rozgrzać tłuszcz, fileciki opłukać, delikatnie wysuszyć za pomocą ręczników papierowych (można je ewentualnie delikatnie rozbić jak kotleciki), wrzucić na patelnię i podsmażyć do zarumienienia z każdej strony. Następnie zmniejszyć płomień, dolać ok. 50 ml przegotowanej wody, wsypać posiekaną cebulkę, doda sól, pieprz i vegetę do smaku po czym przykryć i dusić od czasu do czasu obracając fileciki. Mięso powinno dusić się ok 1h wtedy staje się miękkie i soczyste - co jakiś czas podlewać przegotowana wodą. Gdy po sprawdzeniu widelcem będzie wystarczająco miękkie, dodać rozgniecioną w palcach kolendrę, tymianek, posypać przyprawą "Gyros" oraz do smaku znów sól i pieprz. Do całości wlać białe wino i dusić obracając co jakiś czas ok 10 minut. Sos z mięsa można wykorzystać do okraszenia ziemniaków :)
Przystawka:
- 20-30 dkg dyni oraz cukinii
- 4 suszone morele
- 1 mała cebulka
- łyżka margaryny
- na koniec łyżeczki- mielonego imbiru oraz cynamonu
- sól i pieprz do smaku
- 100 ml przegotowanej wody
Cebulkę drobno posiekać, wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Obraną ze skórki dynię pokroić w grubszą kostkę, w taki sam sposób kroić cukinię, następnie wrzucić je do zrumienionej cebulki, dodać przyprawy, zamieszać i podlać wodą. Dusić w pół przykryte do momentu aż zmiękną. Pod koniec dodać posiekane w paski morele i ewentualnie jeszcze doprawić delikatnie solą.
Danie:
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciasteczka maślane
Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...
-
Pyszne ciasto, bez mas, czekolady, nie tuczące, bardzo miękkie i apetyczne:) Uwielbiam je robić, zwłaszcza że nie wymaga wysiłku. Miodownik ...
-
Zapraszam na pyszne ciasto "Dobosz". Piecze się ja na plackach miodowych, a przekłada pysznym kremem na bazie grysiku i olejku mig...
-
W naszym ogródku rozpoczął się sezon na wczesne jabłka. Kwaskowa odmiana świetnie nadaje się do wypieków takich oto przysmaków. Polecam prze...
Oj zjadłabym taki obiadek! :)
OdpowiedzUsuń