sobota, 30 sierpnia 2014

Jabłecznik z bezą

Jabłecznik, szarlotki mmmm.... ;) Nie ma nic prostszego i smaczniejszego niż szarlotka w cieście kruchym z pachnącym i aromatycznym cynamonem :) Co tu dużo gadać i się rozpisywać, zapraszam do wypróbowania mojego wymyślnego szarlotkowego przepisu. Przepis na ciasto oczywiście pochodzi z tzw pożółkłych kartek zeszytu mojej mamy, więc musiało się udać ;)

Jabłecznik w innym wydaniu bo z bezą na górze :) Jest z nim troszkę zabawy ze względu na bezę ale smak i kruchość ogółu wszystko wynagrodzi :)

Tortownica: średnica = 24 cm.



Ciasto:

- kostka margaryny - 250g (palmy z murzynkiem)
- 3 szkl mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 5 łyżek cukru
- łyżeczka cukru wanilinowego

Z podanych składników wyrobić ciasto. Gdy podczas wyrabiania będzie odchodzić od palcy to znaczy, że możemy je nakryć folia spożywczą bądź woreczkiem i wstawić do lodówki do schłodzenia. 
W tym czasie przygotować tortownicę - wyłożyć pergaminem - również pierścień - posmarować margaryna i oprószyć krupczatką bądź bułka tartą. 

Beza:

-4 białka
- szkl. cukru
- skórka otarta z średniej cytryny

Z białek ubić pianę na sztywno i dodawać po kilka łyżek cukru, na koniec skórkę cytrynową. Bezę piec w nagrzanym piekarniku przez pierwsze 10 minut w 170 st. C, później zmniejszyłam temp do ok. 140 C i piekłam ją kolejne 30 min. Zostawiłam - suszyłam bezę w piekarniku jeszcze ok godziny w temp. ok 100 C.
Beza popęka i taki efekt chcemy osiągnąć. Gdy wystygnie, delikatnie podważyć ją nożem i przełożyć na talerz - od spodu może być klejąca więc delikatnie!

Jabłka:

- 1 kg kwaskowych jabłek (może być kilka szt. więcej)
- 2 łyżezki cynamonu
- 2 łyzki wody
- 4 łyżki cukru
- pół szkl. rodzynek

Jabłka obrać wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w grubszą kostkę, przełożyć do rondelka i podlać wodą. Dusić pod przykryciem na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Po ok 10 min dodać cukier, cynamon i rodzynki wymieszać poddusić jeszcze chwilkę, zdjąć z ognia.

Ciasto wyjąc z lodówki, przygotować drewnianą deskę lub stolnicę, oprószyć mąką i formować za pomocą dłoni lub przy użyciu wałka cienkie placki (3mm). Wykładać najpierw brzegi tortownicy - zahaczając o spód, a na końcu sam spód. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową, wyrównać i przykryć wystającym poza tortownicę ciastem, tak by na środku została luka:








Piec w temp. 160 st C przez 1 h na kolor złoty. Później przełączyć opcję "dół" i zapiekać ok 10 minut. Zostawić w piekarniku do przestygnięcia. 



Wyjąć ciasto i nałożyć na wierzch bezę delikatnie ją przyciskając. Jeśli nasza beza nie będzie lepka z podspodu można delikatnie w kilku miejscach posmarować ciasto kwaśną śmietanką
i beza się przyklei :) Kroić dopiero gdy ciasto ostygnie - jest bardzo kruche i delikatne! SMACZNEGO!!!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...