poniedziałek, 28 lipca 2014
Kocie oczka
Pyszne kruche ciasteczka z marmoladą.
Do wykonania potrzebujesz:
- 30 dkg mąki
- 10 dkg margaryny
- 8 dkg cukru pudru
- 1 jajko
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 5 dkg startych migdałów ( ja użyłam płatków migdałowych - roztarłam je w moździerzu )
- pełna łyżka cukry waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 25 dkg marmolady lub dżemu
- cukier puder do posypania
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, posiekać z margaryną, dodać migdały, cukier puder, cukier waniliowy, jajo, śmietanę i wszystko razem zagnieść. Odstawić w chłodne miejsce na ok godzinę.
Stolnicę oprószyć mąką, wałkować ciasto na grubość ok 1/3 cm, wykrawać foremką krążki o średnicy ok 6 cm. Połowę krążków pozostawić w całości, w drugiej części powycinać oczko np naparstkiem (lub kilka mniejszych:) ). Tak przygotowane ciasteczka układać na lekko przesmarowanej blaszce i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 160 st. C na kolor złoty. Odstawić do przestygnięcia. Marmoladę podgrzać w rondelku, można dodać 2 łyżki wody, gorącą smarować cały krążek przykrywać krążkiem z oczkiem. Ciasteczka najlepiej smakują następnego dnia jak delikatnie zmiękną, dlatego polecam po ich zrobieniu przykryć wszystkie ściereczka i rozkoszować się nimi kolejnego dnia;) SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciasteczka maślane
Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...
-
Pyszne ciasto, bez mas, czekolady, nie tuczące, bardzo miękkie i apetyczne:) Uwielbiam je robić, zwłaszcza że nie wymaga wysiłku. Miodownik ...
-
Zapraszam na pyszne ciasto "Dobosz". Piecze się ja na plackach miodowych, a przekłada pysznym kremem na bazie grysiku i olejku mig...
-
W naszym ogródku rozpoczął się sezon na wczesne jabłka. Kwaskowa odmiana świetnie nadaje się do wypieków takich oto przysmaków. Polecam prze...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz