poniedziałek, 28 lipca 2014

Karpatka z waniliowym kremem


Karpatka z dedykacja dla mojego męża:)
Potrzebujesz:

na ciasto:
- szklanka wody (250ml)
- kopiata szklanka mąki
- 125 g margaryny (u mnie palma z murzynkiem)
- 5 średnich jaj

na krem:
- 2 szklanki mleka
- 3 żółtka
- 2 duże łyżki mąki pszennej
- 3 duże łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szkl. cukru + 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 200 g dobrego masła
- laska wanilii

Margarynę z wodą rozpuścić i lekko zagotować, dodać mąkę wymieszać i podgotować mieszając ok 2 minut. Wystudzić, blachę wyłożyć pergaminem posmarować margaryną posypać bułką tartą, piekarnik nagrzać do temp. ok. 210 st. Do wystudzonego ciasta wbijać kolejno po jednym jaju i delikatnie miksować, podzielić na 2 równe części, jedną wyłożyć na przygotowaną blachę i piec ok 12-13 minut w nagrzanym piekarniku, z drugą częścią ciast czynność powtarzamy-obie pieczemy na kolor złoty.
Krem: 1,5 szkl. mleka wlać do rondelka, dodać cukry, wanilię przekroić wybrać nasionka i dodać do mleka. W osobnym naczyniu miksujemy żółtka, mąki i pół szkl. mleka-na jednolita konsystencję, powoli wlewamy do gotującego się mleka, mieszamy by zgęstniało. Gotowy budyń studzimy. Do miski dajemy masło-miksujemy i dodajemy po jednej łyżce budyniu, miksujemy na średnich obrotach. RADA: by masa-krem się nie ścięła należy masło trzymać w tem. pokojowej i to samo dotyczy budyniu!!!
Gotowym kremem smarujemy jedną część naszego blatu karpatkowego i nakrywamy drugą-całość posypujemy cukrem pudrem, najlepiej jest odstawić wszystko do lodówki na kilka godzin. SMACZNEGO!!!

  
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...