Pyszne, wilgotne ciasto z malinami, można od razu podwoić składniki i upiec sobie 2 blaszki :)
Przepis poniżej jest na jedną blaszkę ( piernikową ).
Czas przygotowania + pieczenie: 1h
Składniki:
- 150 g margaryny Palmy
- 3 jaja
- pół szkl. cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 150 g jogurtu typu "Bakoma gesty" lub Grecki
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 i 1/2 szkl. maki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
Dodatkowo:
- 1/3 szkl. płatków migdałowych
- szklanka malin
- cukier puder do posypania
Margarynę rozpuścić w rondelku. Białka utrzeć, dodać cukier a następnie żółtka, wlewać małym strumieniem przestygniętą margarynę ciągle miksując na małych obrotach, dodać jogurt i śmietanę, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem. Foremkę posmarować margaryna oprószyć bułką tartą, przełożyć 2/3 ciasta, do pozostałej części dodać kakao i wymieszać, kakaowe ciastem przykryć warstwę białą. Wysypać maliny i delikatnie powbijać je widelcem do ciasta. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Piec w temp 160 st. C przez około 45 minut. Gotowe i ostygnięte wyjąć z foremki i posypać cukrem pudrem:) SMACZNEGO!!!
wtorek, 29 lipca 2014
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciasteczka maślane
Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...
-
Pyszne ciasto, bez mas, czekolady, nie tuczące, bardzo miękkie i apetyczne:) Uwielbiam je robić, zwłaszcza że nie wymaga wysiłku. Miodownik ...
-
Zapraszam na pyszne ciasto "Dobosz". Piecze się ja na plackach miodowych, a przekłada pysznym kremem na bazie grysiku i olejku mig...
-
W naszym ogródku rozpoczął się sezon na wczesne jabłka. Kwaskowa odmiana świetnie nadaje się do wypieków takich oto przysmaków. Polecam prze...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz