wtorek, 29 lipca 2014

Ucierane z malinami

Pyszne, wilgotne ciasto z malinami, można od razu podwoić składniki i upiec sobie 2 blaszki :)
Przepis poniżej jest na jedną blaszkę ( piernikową ).

Czas przygotowania + pieczenie: 1h

Składniki:


- 150 g margaryny Palmy
- 3 jaja
- pół szkl. cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 150 g jogurtu typu "Bakoma gesty" lub Grecki
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 i 1/2 szkl. maki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao

Dodatkowo:

- 1/3 szkl. płatków migdałowych
- szklanka malin
- cukier puder do posypania

Margarynę rozpuścić w rondelku. Białka utrzeć, dodać cukier a następnie żółtka, wlewać małym strumieniem przestygniętą margarynę ciągle miksując na małych obrotach, dodać jogurt i śmietanę, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem. Foremkę posmarować margaryna oprószyć bułką tartą, przełożyć 2/3 ciasta, do pozostałej części dodać kakao i wymieszać, kakaowe ciastem przykryć warstwę białą. Wysypać maliny i delikatnie powbijać je widelcem do ciasta. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Piec w temp 160 st. C przez  około 45 minut. Gotowe i ostygnięte wyjąć z foremki i posypać cukrem pudrem:) SMACZNEGO!!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...