czwartek, 6 października 2016

Rolada "mocno" czekoladowa

       W poszukiwaniu inspiracji i nowych doświadczeń kulinarnych znalazłam wśród moich zbiorów przepis na krem czekoladowy, którego nigdy wcześniej nie próbowałam wykonać samodzielnie. Jednak... skąd bierzemy podstawowe przepisy, które później sami sobie udoskonalamy i interpretujemy po swojemu? Dlatego tez przepis na krem w mojej roladzie to parę groszy ode mnie, trzeba przecież zamieszać po swojemu:) Zapraszam wyszło pysznie!!!








Biszkopt piekłam na blaszce piekarnikowej wyłożonej pergaminem.

Składniki na biszkopt czekoladowy:

- 5 dużych jaj
- 1/3 szkl. cukru drobnego do wypieków
- 1/2 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki ciemnego kakao 
- 1 łyżka soku z cytryny

Składniki na czekoladowy krem:

- 3 duże żółtka
- 1/3 szkl. cukru
- 2 płaskie łyżki mielonej kawy zaparzone w ok. 1/3 szkl. wrzątku
- 150 g gorzkiej dobrej czekolady
- 1 płaska łyżka żelatyny spożywczej
- 400 ml śmietanki kremówki
- 1 opakowanie (9g) śmietanfix + 1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:

- 100 g rodzynek sułtańskich
- wódka do namaczania

Biszkopt: Z podanych składników upiec biszkopt. Piec ok. 20-25 minut, temp. 160 st. C, pilnować by nie wysychał. Wyjąć z piekarnika, przykryć wilgotną ściereczką, kolejno odwrócić tak by forma znajdowała się teraz u góry a ścierka na dole. Zdjąć pergamin i zwinąć nasz biszkopt w wilgotną ściereczkę - w formie rolady. Odłożyć do lodówki.

Dodatki oraz Krem: Rodzynki przełożyć do szklanego naczynia i zalać wrzątkiem, po ok. 10 min, odsączyć i zalać wódką. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali (uwaga by się nie piekła!). Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach wrzątku. Śmietanę ubić z fixem i pudrem. Żółtka utrzeć na parze z cukrem by powstała pulchna pianka, kolejno wlewać do żółtek przestudzony napar z kawy i ubijać całość do momentu zgęstnienia, powinien powstać mus. Dołożyć rozpuszczoną czekoladę - można te czynność również robić na parze by czekolada nie zastygała, na koniec wlać rozpuszczoną żelatynę, miksować do połączenia. Dołożyć ubitą wcześniej śmietanę -  wymieszać drewnianą łyżką. Krem odłożyć do lodówki by delikatnie stężał.

Całość: Wyjąć biszkopt oraz krem. Biszkopt rozłożyć na pergaminie, wyłożyć krem i równomiernie rozsmarować pozostawiając marginesy po stronach zwijania, posypać odsączonymi rodzynkami. Zwijać roladę. Owinąć - zapakować w pergamin i chłodzić w lodówce min. 2 godz, przed podaniem oprószyć pudrem :) SMACZNEGO!!!

7 komentarzy:

  1. O mamuniu! jaka piękna rolada! i w dodatku czekoladowa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje i zapraszam do wypróbowania przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Obłędnie czekoladowe pyszności! Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna! Mi nigdy nie udało się tak zgrabnie zwinąć :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję:) Chyba kwestia zwijania tkwi w zawinięciu w wilgotną sciereczkę biszkoptu jeszcze gorącego po wyjęciu z piekarnika, bo później sam się formuje już w roladę, spróbuj :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale apetycznie wygląda, tyle w niej czekoladowych dobroci :D

    OdpowiedzUsuń

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...