Składniki na biszkopt:
- 6 dużych jaj
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szkl. drobnego cukru
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Składniki na krem:
- 2 duże bułki kajzerki
- 3 szkl. mleka
- 1/2 szkl. cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 100 g wiórków kokosowych
- 200 g masła
Dodatkowo:
- 100 g wiórków kokosowych
- 1 łyżka masła
- 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
- alkohol do nasączenia biszkoptu
Biszkopt: Z podanych składników upiec biszkopt.
Krem: Bułki kajzerki namoczyć w dwóch szklankach mleka, kolejno rozdrobnić je za pomocą widelca lub delikatnie za pomocą blendera, dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Szklankę mleka zagotować z cukrami, dodać masę bułkowo-kokosową - cały czas mieszać aż masa stanie się gęsta (jak budyń). Wystudzić. Masło miksować na puch, dodawać po kilka łyżek kremu. Można na koniec miksowania wlać ok 50 ml spirytusu. Całość schłodzić.
Posypka: 100 g wiórków kokosowych uprażyć na złoty kolor z dodatkiem łyżki masła.
Wystudzony biszkopt przekroić na pół, każdą połówkę nasączyć delikatnie alkoholem. Na dolny blat wyłożyć drzem oraz 2/3 schłodzonego kremu, przykryć drugą połówką - wyłożyć resztę kremu, całość posypać prażonymi wiórkami. Przed podaniem ciasto schłodzić (najlepiej przez kilka godzin) :) SMACZNEGO!!!
Ciasto wygląda niesamowicie efektownie :) A ten krem bardzo mnie zaintrygował :)
OdpowiedzUsuńDziś robię to ciast , zobaczę co mi wyjdzie .
OdpowiedzUsuńI jak tam ciasto-wyszło?
OdpowiedzUsuń