niedziela, 2 października 2016

Łabędzi puch

   Zapraszam na pyszne ciasto Łabędzi puch. Nie sądziłam, iż z bułek kajzerek można zrobić tak pyszny i delikatny krem, który idealnie nadaje całości niezwykłego aromatu. Jeśli ktoś z Was jeszcze nie miał okazji wypróbowania tego przepisu mogę tylko polecić. Ciasto robi wrażenie i rozpływa się w ustach:)









Składniki na biszkopt:

- 6 dużych jaj
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szkl. drobnego cukru
- 3 łyżki oleju rzepakowego



Składniki na krem:

 - 2 duże bułki kajzerki
 - 3 szkl. mleka
 - 1/2 szkl. cukru
 - 2 łyżki cukru waniliowego 
 - 100 g wiórków kokosowych
 - 200 g masła 

Dodatkowo:

- 100 g wiórków kokosowych
- 1 łyżka masła
- 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
- alkohol do nasączenia biszkoptu

Biszkopt: Z podanych składników upiec biszkopt.
Krem: Bułki kajzerki namoczyć w dwóch szklankach mleka, kolejno rozdrobnić je za pomocą widelca lub delikatnie za pomocą blendera, dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Szklankę mleka zagotować z cukrami, dodać masę bułkowo-kokosową - cały czas mieszać aż masa stanie się gęsta (jak budyń). Wystudzić. Masło miksować na puch, dodawać po kilka łyżek kremu. Można na koniec miksowania wlać ok 50 ml spirytusu. Całość schłodzić.

Posypka: 100 g wiórków kokosowych uprażyć na złoty kolor z dodatkiem łyżki masła.

Wystudzony biszkopt przekroić na pół, każdą połówkę nasączyć delikatnie alkoholem. Na dolny blat wyłożyć drzem oraz 2/3 schłodzonego kremu, przykryć drugą połówką - wyłożyć resztę kremu, całość posypać prażonymi wiórkami. Przed podaniem ciasto schłodzić (najlepiej przez kilka godzin) :) SMACZNEGO!!!

3 komentarze:

  1. Ciasto wygląda niesamowicie efektownie :) A ten krem bardzo mnie zaintrygował :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś robię to ciast , zobaczę co mi wyjdzie .

    OdpowiedzUsuń

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...