Przygotować:
Tortownicę 24 cm, papier do pieczenia-pergamin, tłuszcz i bułkę tartą do formy.
By ciasto wyglądało efektywnie po upieczeniu oraz wystudzeniu i otwarciu tortownicy, należy zmiąć pergamin a następnie wyłożyć nim tortownice w taki sposób by wystawał poza.
Składniki na biszkopt piaskowy:
- 4 duże jaja
- pół szkl mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół szkl. cukru drobnego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek oleju rzepakowego
Dodatkowo:
- szklanka borówki amerykańskiej (lub zwykłych borówek leśnych)
- szklanka malin
- płatki migdałowe
- cukier puder
Wykonanie: Białka ubić ze szczyptą soli, do ubitych dodawać stopniowo cukier nie przerywając ubijania, kolejno dodać po jednym żółtku-miksować, nastepnie strumieniem wlewać olej. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitej masy jajecznej dodawać po kilka łyżek mąki mieszając łyżką w taki sposób by ciasto dokładnie napowietrzyć. Całość wylać do tortownicy, kolejno równomiernie wyłożyć owoce i posypać płatkami migdałowymi. Piec w nagrzanym piekarniku do 150 st. C przez 35-40 minut. Po wystudzeniu oprószć cukrem pudrem:) SMACZNEGO!!!
Tego typu ciasta najlepiej smakują z kubkiem dobrej herbaty:)
OdpowiedzUsuńWow, pięknie wyrosło! Pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńIstna bajka! :)
OdpowiedzUsuń