sobota, 13 grudnia 2014

Słoneczna Laguna

Zapraszam na bardzo proste, pyszne i ciekawie wyglądające ciasto. Połączenie galaretek z biszkoptem makowo-migdałowym dało ciekawy smak:) Jeśli szukacie inspiracji i wytchnienia od makowców, serników, pierników, a macie ochotę na coś zupełnie lekkiego - polecam mój przepis:)





Składniki na biszkopt:
- 4 jaja
- 1/2 szkl. mąki pszennej+2 łyżki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia  
- pół szkl cukru
- 1/3 szkl maku
- 2 małe łyżeczki olejku migdałowego

Warstwa serkowo-galaretkowa:

- 360 g serka waniliowego (typu danio)
- 2 galaretki cytrynowe (po75g) rozpuszczone w 2 szkl. wrzątku

Wierzch:

- 2 galaretki niebieskie-błękitne (po 75g) rozpuszczone w 3 szkl. wrzątku
- puszka ananasów


Biszkopt: Białka ubić na sztywno, wsypać cukier, dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodawać po kilka łyżek mąk wymieszanych z proszkiem do pieczenia - mieszać ręcznie oraz mak i olejek migdałowy. Dodając mak mieszać bardzo ostrożnie by ciasto biszkoptowe nie upadło. Piec w przygotowanej brytfance (23cm x 34cm) w temp 150 st. C przez ok. 25 minut. Zostawić do wystygnięcia. Zimny nasączyć sokiem ananasowym.

Warstwa serkowo-galaretkowa: Serki przełożyć do miski, wlewać partiami tężejącą galaretkę i delikatnie miksować (na najniższych obrotach). Dać do lodówki by masa delikatnie stężała. Tak przygotowaną przełożyć na biszkopt makowo-migdałowy (użyć stalowej ramki). Schładzać - ok. 20 minut.
Wierzch: Plasterki ananasa pokroić na drobne kawałki, delikatnie powbijać do warstwy serkowej i zalać tężejącą niebieską galaretką. Całość chłodzić najlepiej ok. 2-3 godzin:)SMACZNEGO!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...