Składniki na ciasto karpatkowe:
- szklanka wody
- szklanka mąki
- 125 g margaryny (u mnie palma z murzynkiem)
- 4 duże jaja
Krem cytrynowy:
- 2 duże cytryny
- otarta skórka z jednej cytryny
- 2 budynie waniliowe (po35 g)
- najlepiej bez cukru
- 3/4 szkl. cukru
- szkl. wody
- kostka dobrego masła
- pół kostki margaryny "palmy z murzynkiem"
Margarynę z wodą rozpuścić i lekko zagotować, dodać mąkę wymieszać i podgotować mieszając ok 2 minut. Wystudzić. Blachę wyłożyć pergaminem posmarować margaryną posypać bułką tartą, piekarnik nagrzać do temp. ok. 220 st. C. Do wystudzonego ciasta wbijać kolejno po jednym jaju i delikatnie miksować, ciasto przełożyć do dekoratora i wyciskać podłużne eklery. Piec ok. 30 minut w podanej temperaturze. Wystudzić i przeciąć każdy na pół.
Krem: Do rondelka wlać szklankę wody, sok z 2-ch cytryn, dodać otartą skórkę oraz cukier - zagotować, budynie rozpuścić w 1/3 szkl. zimnej wody, wlać i ugotować. Odstawić do wystudzenia w temp. pokojowej. Masło zmiksować z margaryną (też powinny mieć temp. pokojową) i dodawać po jednej łyżce ostudzonego budyniu. Krem przełożyć do dekoratora i wyciskać na połówki eklerków, przykryć drugą częścią :) SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz