czwartek, 30 października 2014

Czekoladowo - wiśniowa kostka (z syropem rumowym)

Bardzo lubię połączenie czekolady i wiśni, tort który piekłam na sesji kulinarnej do 2-tygodnika "Takie jest życie" ukaże się dopiero za kilka tygodni. Chciałam podzielić się jednak z Wami pysznym ciastek z takimi smakami. Wczoraj upiekłam czekoladowy biszkopt i postanowiłam połączyć go nie z samą konfiturą wiśniową ale również z galaretką i pysznym kremem na bazie bitej śmietany. Całości dodaje aromat syrop Rumowy firmy "Hello" zakupiony u naszych sąsiadów Słowaków - jest wspaniały do herbatki, nie ma w nim  alkoholu:) Zapraszam do wypróbowania przepisu, wprowadziłam do niego Świąteczny nastrój bo może ktoś z Was pokusi się o ten przepis właśnie na Święta:) Polecam!








Biszkopt:

- 6 dużych jaj
- pół szkl. cukru
- 3/4 szkl. mąki pszennej + 2 łyżki ziemniaczanej
- kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 płaskie łyżki kakao
- 5 kostek startej gorzkiej czekolady

Galaretka:

- 2 galaretki wiśniowe (po 75g)
- 480-500g dobrej konfitury wiśniowej (z widocznymi owocami)

Krem:

- 250 g serka mascarpone
- 350 ml śmietanki kremówki
- 1 śmietanfix 9g
- łyżka cukru pudru
- 3 łyżki kakao

Dodatkowo:

- syrop rumowy lub ciemny rum do nasączenia i do kremu (ew. olejek rumowy)
- dekoracyjna posypka czekoladowa
- wisienki z wiśniówki

Biszkopt: Białka ubić, dodać kolejno cukier, żółtka, na koniec mąki wymieszane z proszkiem, kakao oraz czekoladom - dodawać po kilka łyżek mieszając już ręcznie. Piec w temp. 160 st. C przez 25-30 minut.

Galaretka: Galaretki rozpuścić w 1 i 3/4 szkl. wrzątku, gdy zaczną tężeć dodać konfitury i wymieszać, włożyć na kilka minut do lodówki. Wystudzony biszkopt przeciąć na pół, jedną część dobrze nasączyć syropem rumowym lub ciemnym rumem i wylać tężejącą galaretkę 
(najlepiej wylewając galaretkę uszczelnić tę część specjalną ramką do ciast), wstawić do lodówki na ok. 20 min by całkowicie stężała. 

Krem: Śmietanę ubić z fixem oraz cukrem pudrem, do ubitej dodawać partiami mascarpone oraz kakao i ubijać jeszcze przez chwilkę wlewając małym strugiem 4 łyżki syropu rumowego bądź 2 łyżki ciemnego rumu (ew. olejek-kilka kropel). Na galaretkę wyłożyć 2/3 kremu, przykryć druga częścią ciasta i nasączyć tak jak pierwszy blat. Na górę rozsmarować pozostałą część kremu, posypać posypką i udekorować wiśniami. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin przed podaniem by smaki się wymieszały:) SMACZNEGO!!!





1 komentarz:

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...