Ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm. Ciasto nie jest wysokie.
Składniki:
- 180 g masła
- 3/4 szkl. cukru
- 1 szkl. + 2 łyżki mąki pszennej
- kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 kopiaste łyżeczki mielonego imbiru
- 3 jaja
- 4 średnie dojrzałe gruszki
- łyżka brązowego cukru
Jaja roztrzepać widelcem, wlać do miski, dodać cukier i miksować ok 3 minut. Następnie po trochu dodawać miękkie masło cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i imbirem, dodawać po parę łyżek do masy jajecznej. Tortownicę wyłożyć pergaminem, posmarować tłuszczem oprószyć bułką tarta i wylać ciasto. Gruszki obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Na ciasto - dookoła poukładać ćwiartki owoców lekko wbijając je do środka. Całość posypać brązowym cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez ok 40 minut (lub do suchego patyczka). Po wystygnięciu można oprószyć cukrem pudrem; podawać z lodami waniliowymi :) SMACZNEGO!!!
Mmm, uwielbiam połączenie imbiru z gruszkami :) Pyszne musiało być :)
OdpowiedzUsuń