Biszkopt:
- 6 jaj
- 3/4 szkl. maki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- pół szkl. cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Do nasączenia:
- łyżka soku z cytryny
- 1/3 szkl. przegotowanej wody
Białka ubić na sztywno ze szczypta soli, dodać cukier, następnie po wymieszaniu dodawać po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Mieszając już łyżką dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Biszkopt pieczemy w tortownicy ok 35 min w piekarniku nagrzanym do temp 150 st. C. Wystudzić, podzielić na 2 równe części, każdą nasączyć przed dodaniem warstw.
Dodatkowo i do przełożenia:
- 6 dużych gruszek
- 2 galaretki agrestowe i jedna brzoskwiniowa
- 5 łyżeczke cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka cukru
- 500 ml śmietany kremówki (36%)+łyżka cukru pudru
- 4 kostki czekolady mlecznej lub gorzkiej-zetrzeć
Obrać gruszki, wydrążyć gniazda nasienne, 3 z nich pokroić w drobniutką kostkę, a 3 w grubsze plasterki. Te pokrojone w plastry włożyć do rondelka, zalać 1 i 3/4 szkl. wody dodać łyżeczkę cukru i cukier wanilinowy, zagotować po czym zmniejszyć płomień i gotować jeszcze przez 3 min. Wyjąć owoce na durszlak, a w gotującej się wodzie z gruszek rozpuścić 1,5 galaretki agrestowej. Natomiast pozostałą część galaretki plus galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w szklance wrzątku. Plastry gruszek poukładać na nasączonej połówce biszkoptu (najlepiej na górnej części od strony skorupy) zalać tężejącą galaretką i włożyć do lodówki aż całkowicie stężeje. Kremówkę ubić z łyżką pudru. 5-6 łyżek ubitej kremówki przełożyć na stężałą galaretkę i przykryć drugą połową ciasta. Do pozostałej ubitej wlać tężejącą galaretkę agrestowo-brzoskwiniową, miksować do połączenia, dodać pokrojone w kosteczkę gruszki, zamieszać, wstawić do lodówki na kilka minut. Tężejąca piankę przełożyć na ciasto, wyrównać, posypać startą czekoladą i schładzać najlepiej kilka godzin:) SMACZNEGO!!!
Mniam apetycznie wygląda .Musi być bardzo smaczny z gruszkami ,jeszcze takiego nie robiłam
OdpowiedzUsuńObłędnie wygląda .Jest bardzo udany .
Dziękuję, zapraszam do wypróbowania przepisu, torcik jest delikatny i nie przesadnie słodki:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń