sobota, 6 września 2014

Ciasto ucierane ze śliwkami pod kruszonką

Pyszne, wilgotne ciasto! Nic dodać nic ująć, nie wymaga większego wysiłku. Zamiast śliwek można użyć jabłek bądź gruszek:)

Foremka piernikowa o wymiarach: 34cm x 8cm

Składniki:

- kostka margaryny 
- 3/4 szkl. cukru
- 3 jaja
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 15 śliwek węgierek
- cynamon do smaku

Kruszonka:

- 15 dkg mąki
- 10 dkg cukru
- 10 dkg margaryny lub masła


Margarynę roztopić dodając cukier, mieszać i zostawić do ostygnięcia. Do zimnego tłuszczu dodać całe jaja i ucierać przez 5 minut na wysokich obrotach. Następnie dodawać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ucierać, wyłożyć na przygotowaną blaszkę. 
Na górze poukładać wypestkowane, umyte i osuszone śliwki miąższem do góry (można je delikatnie wcisnąć w ciasto), posypać cynamonem do smaku. Wyrobić kruszonkę, posypać nią śliwki. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 160 st. C przez ok. 50 min (lub do suchego patyczka) z termoobiegiem:) SMACZNEGO!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...