Pyszne, wilgotne ciasto! Nic dodać nic ująć, nie wymaga większego wysiłku. Zamiast śliwek można użyć jabłek bądź gruszek:)
Foremka piernikowa o wymiarach: 34cm x 8cm
Składniki:
- kostka margaryny
- 3/4 szkl. cukru
- 3 jaja
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 15 śliwek węgierek
- cynamon do smaku
Kruszonka:
- 15 dkg mąki
- 10 dkg cukru
- 10 dkg margaryny lub masła
Margarynę roztopić dodając cukier, mieszać i zostawić do ostygnięcia. Do zimnego tłuszczu dodać całe jaja i ucierać przez 5 minut na wysokich obrotach. Następnie dodawać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ucierać, wyłożyć na przygotowaną blaszkę.
Na górze poukładać wypestkowane, umyte i osuszone śliwki miąższem do góry (można je delikatnie wcisnąć w ciasto), posypać cynamonem do smaku. Wyrobić kruszonkę, posypać nią śliwki. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 160 st. C przez ok. 50 min (lub do suchego patyczka) z termoobiegiem:) SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciasteczka maślane
Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...
-
Pyszne ciasto, bez mas, czekolady, nie tuczące, bardzo miękkie i apetyczne:) Uwielbiam je robić, zwłaszcza że nie wymaga wysiłku. Miodownik ...
-
Zapraszam na pyszne ciasto "Dobosz". Piecze się ja na plackach miodowych, a przekłada pysznym kremem na bazie grysiku i olejku mig...
-
W naszym ogródku rozpoczął się sezon na wczesne jabłka. Kwaskowa odmiana świetnie nadaje się do wypieków takich oto przysmaków. Polecam prze...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz