niedziela, 7 września 2014

Murzynek z serem

Połączenia miękkiego i wilgotnego ciasta "Murzynek" z waniliową nutka serową :) ciasto bardzo delikatne i pyszne, zachęcam do wypróbowania przepisu.

Blacha: 34cm x 23cm
Czas wykonania z przygotowaniem: ok 2h




Składniki na murzynek:

- 1 szkl. cukru
- 1 kostka margaryny (palma z murzynkiem)
- 3 łyżki kakao
- 4 łyżki wody
- 1,5 szkl. mąki pszennej + 2 łyżki
- 5 jajek - białka ubić ze szczyptą soli
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Margarynę roztopić w rondelku, dodać cukier, wodę i kakao, intensywnie mieszając doprowadzić do rozpuszczenia cukru i połączenia składników. Zdjąć z ognia, pozostawić do wystygnięcia. Do zimnego dodawać po jednym żółtku, chwilę miksować. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i na końcu pianę z białek. Rada: gdy ciasto będzie zbyt rzadkie nie dodawać więcej białek.

Ser:
- 50 dkg białego sera - zmielić
- 3 jajka - pianę ubić ze szczyptą soli
- 2 łyżki manny
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- 1/2 szkl. cukru
- 4 łyżeczki cukru wanilinowego
- 5 łyżeczek skórki pomarańczowej kandyzowanej

W makutrze rozetrzeć miękkie masło z cukrem, dodawać po jednym żółtku, następnie zmielony ser, budyń, kaszę i cukier wanilinowy, na końcu dodać pianę z białek i skórkę pomarańczową. 

Przygotować blaszkę, wyłożyć ciasto murzynkowe i kłaść na nie kupki sera najlepiej łyżką. Piec w nagrzanym piekarniku do 150 st. przez 50 min lub do suchego patyczka:) SMACZNEGO!!!





1 komentarz:

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...