"Fale Dunaju" inaczej bo z ptasim mleczkiem i
galaretką, zazwyczaj robiła je moja mama z kremem karpatkowym i polewą
czekoladową, ja postanowiłam zrobić fale troszkę po swojemu:)
przepis... potrzebujesz:
- 5 dużych jajek
- 200 g margaryny (u mnie Palma z murzynkiem)
- szklanka cukru (200 g)
- 1,5 szklanki mąki (ok 260g)
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 kopiate łyżeczki kakao
- owoce śliwki (z kompotu lub surowe), jak nie masz możesz zastąpić je też grubszymi ćwiartkami jabłek kwaśnych
- owoce pod galaretkę np kawałki pomarańczy, mandarynek, wisienki bez pestek
- 400 ml śmietany 36% kremówki
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 2 galaretki agrestowe
- 1 galaretka pomarańczowa
plus margaryna do foremki i bułka tarta do posypania
no to do dzieła:) ...
Blaszkę o wymiarach 33/23 (może być inna) nasmarować margaryną, wyłożyć
papierem i papier też można przesmarować margaryną-posypać bułka tartą.
Białka ubić z 1/2 szkl cukru na sztywno, w drugiej misce ubić
żółtka z 2-gą połową cukru; margarynę (temp. pokojowa) pokroić na kawałki i dodać do
ubitych żółtek, powoli miksować by ciasto się nie zważyło. Mąkę wymieszać z proszkiem i powoli
dodawać do masy żółtkowej-miksować na wolnych obrotach, następnie dodawać stopniowo ubite białka i delikatnie miksować. 2/3 ciasta przełożyć na
blachę, do pozostałej dodać kakao i wyłożyć na jasne ciasto. Na ciemne ciasto wykładać opłukane, wypestkowane i wytarte śliwki lub kawałki jabłek. Piekarnik rozgrzać, piec w temp ok. 160
st., 35-40 min, tak by ciasto nie zeschło.
W tym czasie w 2,5 szkl. wrzątku rozpuścić 2 galaretki agrestowe, ubić śmietanę z dwiema czubatymi
łyżkami cukru pudru i pomału wlać tężejące galaretki-chwile miksować, całość
przekładamy na ok 3-5min do lodówki tak by nie stężało całkiem- przemieszać, ptasie mleczko przełożyć na ostygnięty placek (najlepiej mieć taką blaszaną ramkę do tego rodzaju ciast), wstawić
do lodówki. Pomarańczową galaretkę
rozpuścić w 1,5 szkl. wrzątku ; na zastygnięte ptasie mleczko układać
owoce np mandarynki, kawałki pomarańczy bez skórki, u mnie wisienki z
cukru i zalać tężejącą galaretką, wstawiamy do lodówki do schłodzenia:) SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciasteczka maślane
Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...
-
Pyszne ciasto, bez mas, czekolady, nie tuczące, bardzo miękkie i apetyczne:) Uwielbiam je robić, zwłaszcza że nie wymaga wysiłku. Miodownik ...
-
Zapraszam na pyszne ciasto "Dobosz". Piecze się ja na plackach miodowych, a przekłada pysznym kremem na bazie grysiku i olejku mig...
-
Na słodko, ciasto Ambasador w mojej wersji bez kremu budyniowego lecz z serkiem mascarpone. Na blogach kulinarnych znalazłam wiele przepisów...
Ciasto bardzo apetyczne ,prezentuje się wspaniale
OdpowiedzUsuńPyszności
Dziękuję, faktycznie bardzo delikatne - polecam :)
OdpowiedzUsuń