"Fale Dunaju" inaczej bo z ptasim mleczkiem i
galaretką, zazwyczaj robiła je moja mama z kremem karpatkowym i polewą
czekoladową, ja postanowiłam zrobić fale troszkę po swojemu:)
przepis... potrzebujesz:
- 5 dużych jajek
- 200 g margaryny (u mnie Palma z murzynkiem)
- szklanka cukru (200 g)
- 1,5 szklanki mąki (ok 260g)
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 kopiate łyżeczki kakao
- owoce śliwki (z kompotu lub surowe), jak nie masz możesz zastąpić je też grubszymi ćwiartkami jabłek kwaśnych
- owoce pod galaretkę np kawałki pomarańczy, mandarynek, wisienki bez pestek
- 400 ml śmietany 36% kremówki
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 2 galaretki agrestowe
- 1 galaretka pomarańczowa
plus margaryna do foremki i bułka tarta do posypania
no to do dzieła:) ...
Blaszkę o wymiarach 33/23 (może być inna) nasmarować margaryną, wyłożyć
papierem i papier też można przesmarować margaryną-posypać bułka tartą.
Białka ubić z 1/2 szkl cukru na sztywno, w drugiej misce ubić
żółtka z 2-gą połową cukru; margarynę (temp. pokojowa) pokroić na kawałki i dodać do
ubitych żółtek, powoli miksować by ciasto się nie zważyło. Mąkę wymieszać z proszkiem i powoli
dodawać do masy żółtkowej-miksować na wolnych obrotach, następnie dodawać stopniowo ubite białka i delikatnie miksować. 2/3 ciasta przełożyć na
blachę, do pozostałej dodać kakao i wyłożyć na jasne ciasto. Na ciemne ciasto wykładać opłukane, wypestkowane i wytarte śliwki lub kawałki jabłek. Piekarnik rozgrzać, piec w temp ok. 160
st., 35-40 min, tak by ciasto nie zeschło.
W tym czasie w 2,5 szkl. wrzątku rozpuścić 2 galaretki agrestowe, ubić śmietanę z dwiema czubatymi
łyżkami cukru pudru i pomału wlać tężejące galaretki-chwile miksować, całość
przekładamy na ok 3-5min do lodówki tak by nie stężało całkiem- przemieszać, ptasie mleczko przełożyć na ostygnięty placek (najlepiej mieć taką blaszaną ramkę do tego rodzaju ciast), wstawić
do lodówki. Pomarańczową galaretkę
rozpuścić w 1,5 szkl. wrzątku ; na zastygnięte ptasie mleczko układać
owoce np mandarynki, kawałki pomarańczy bez skórki, u mnie wisienki z
cukru i zalać tężejącą galaretką, wstawiamy do lodówki do schłodzenia:) SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciasteczka maślane
Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...
-
Pyszne ciasto, bez mas, czekolady, nie tuczące, bardzo miękkie i apetyczne:) Uwielbiam je robić, zwłaszcza że nie wymaga wysiłku. Miodownik ...
-
Zapraszam na pyszne ciasto "Dobosz". Piecze się ja na plackach miodowych, a przekłada pysznym kremem na bazie grysiku i olejku mig...
-
W naszym ogródku rozpoczął się sezon na wczesne jabłka. Kwaskowa odmiana świetnie nadaje się do wypieków takich oto przysmaków. Polecam prze...
Ciasto bardzo apetyczne ,prezentuje się wspaniale
OdpowiedzUsuńPyszności
Dziękuję, faktycznie bardzo delikatne - polecam :)
OdpowiedzUsuń