wtorek, 23 września 2014

Fale dunaju z ptasim mleczkiem

"Fale Dunaju" inaczej bo z ptasim mleczkiem i galaretką, zazwyczaj robiła je moja mama z kremem karpatkowym i polewą czekoladową, ja postanowiłam zrobić fale troszkę po swojemu:)











przepis... potrzebujesz:


- 5 dużych jajek
- 200 g margaryny (u mnie Palma z murzynkiem)
- szklanka cukru (200 g)
- 1,5 szklanki mąki (ok 260g)
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 kopiate łyżeczki kakao
- owoce śliwki (z kompotu lub surowe), jak nie masz możesz zastąpić je też grubszymi ćwiartkami jabłek kwaśnych
- owoce pod galaretkę np kawałki pomarańczy, mandarynek, wisienki bez pestek
- 400 ml śmietany 36% kremówki
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 2 galaretki agrestowe
- 1 galaretka pomarańczowa
plus margaryna do foremki i bułka tarta do posypania

no to do dzieła:) ...

Blaszkę o wymiarach 33/23 (może być inna) nasmarować margaryną, wyłożyć papierem i papier też można przesmarować margaryną-posypać bułka tartą.

Białka ubić z 1/2 szkl cukru na sztywno, w drugiej misce ubić żółtka z 2-gą połową cukru; margarynę (temp. pokojowa) pokroić na kawałki i dodać do ubitych żółtek, powoli miksować by ciasto się nie zważyło. Mąkę wymieszać z proszkiem i powoli dodawać do masy żółtkowej-miksować na wolnych obrotach, następnie dodawać stopniowo ubite białka i delikatnie miksować. 2/3 ciasta przełożyć na blachę, do pozostałej dodać kakao i wyłożyć na jasne ciasto. Na ciemne ciasto wykładać opłukane, wypestkowane i wytarte śliwki lub kawałki jabłek.  Piekarnik rozgrzać, piec w temp ok. 160 st., 35-40 min, tak by ciasto nie zeschło.
W tym czasie w 2,5 szkl. wrzątku rozpuścić 2 galaretki agrestowe, ubić śmietanę z dwiema czubatymi łyżkami cukru pudru i pomału wlać tężejące galaretki-chwile miksować, całość przekładamy na ok 3-5min do lodówki tak by nie stężało całkiem- przemieszać, ptasie mleczko przełożyć na ostygnięty placek (najlepiej mieć taką blaszaną ramkę do tego rodzaju ciast), wstawić do lodówki. Pomarańczową galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl. wrzątku ; na zastygnięte ptasie mleczko układać owoce np mandarynki, kawałki pomarańczy bez skórki, u mnie wisienki z cukru i zalać tężejącą galaretką, wstawiamy do lodówki do schłodzenia:) SMACZNEGO!!!


 

2 komentarze:

  1. Ciasto bardzo apetyczne ,prezentuje się wspaniale
    Pyszności

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, faktycznie bardzo delikatne - polecam :)

    OdpowiedzUsuń

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...