Dziś na podwieczorek smaki dzieciństwa, przygotowywane niegdyś przez moją mamę z jej przepisów - ziemniaczane knedle ze śliwkami:) do tego nie może zabraknąć cynamonu oraz cukru i roztopionego dobrego masełka - czy już czuć zapach z mojej kuchni :) ?
Polecam zwłaszcza, że mamy w pełni sezon śliwkowy, danie proste do wykonania biorąc pod uwagę jak często zostają ziemniaki z obiadu?, polecam :)
Z podanych składników wychodzi 12 knedelków - to w zależności jak duże zrobisz :)
Potrzebujesz:
- 70 dkg ziemniaków
- 25 dkg mąki pszennej
- 1 jajo
- sól do smaku
- 12 śliwek węgierek ( lub odmiany większej)
Dodatkowo:
- ok. 5 dkg roztopionego masła
- cynamon
- cukier
Ziemniaki przecisnąć przez praskę ( lub ugotowane rozgnieść na gorąco - odczekać do przestygnięcia), dodać mąkę, jajo i sól, następnie starannie zagnieść składniki. Ciasto ma mieć konsystencję wolniejszą od ciasta pierogowego - nieco rzadszą. W razie potrzeby dosypać mąki. Na stolnicy lub desce do krojenia oprószonej mąką formować wałeczki i dzielić na 3 część. Każdą część delikatnie rozpłaszczać dłonią, do środka kłaść wypestkowaną wymytą i osuszoną śliwkę, zawijać ciasto w jeden punkt tak by powstała kulka :) wielkości nie określam - ma się mieścić w naszych obu dłoniach. Zagotować wodę w większym garnku i do gotującej się za pomocą łyżki wkładać knedelki, zamieszać. Gdy woda znów będzie wrzeć gotować jeszcze na wolnym ogniu ok 10 min (do miękkiego owocu). Wyjąć na talerz, posypać cukrem (ja nie daje cukru do środka bo robi się niepotrzebna ciaparajda), cynamonem oraz polać masełkiem, można posypać płatkami migdałowymi :) SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciasteczka maślane
Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...
-
Pyszne ciasto, bez mas, czekolady, nie tuczące, bardzo miękkie i apetyczne:) Uwielbiam je robić, zwłaszcza że nie wymaga wysiłku. Miodownik ...
-
Zapraszam na pyszne ciasto "Dobosz". Piecze się ja na plackach miodowych, a przekłada pysznym kremem na bazie grysiku i olejku mig...
-
W naszym ogródku rozpoczął się sezon na wczesne jabłka. Kwaskowa odmiana świetnie nadaje się do wypieków takich oto przysmaków. Polecam prze...
UWIELBIAM -PYCHOTKA!!! JESZCZE NIE ROBIŁAM W TYM SEZONIE ŚLIWKOWYM;) ZAPRASZAM NA NUTELLĘ ZE ŚLIWEK:POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/08/nutella-ze-sliwek.html
Knedelki są najlepsze bo najprostsze :) spokojnie, pewno śliwek jeszcze nie braknie:)
OdpowiedzUsuń