poniedziałek, 28 lipca 2014

Serowiec z murzynkowym spodem


Pyszny, delikatny z bakaliami ;)

Potrzebne:

- 1,4 kg sera białego
- 1/2 kostki masła i 1/2 kostki margaryny
- 10 dkg cukru zwykłego i 15 dkg cukru pudru
- łyżka cukry wanilinowego
- 6 jaj
- 1 budyń waniliowy i 1/2 budyniu śmietankowego
- 2 łyżki kaszy manny (błyskawicznej)
- 2 garści kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 garść rodzynek

Na ciasto pod ser:

- 1/2 szkl. cukru
- 10 dkg margaryny
- 1/2 szkl. mąki krupczatki i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 3 jaja (białka ubić ze szczypta soli)


Żółtka utrzeć z cukrem dodając margarynę, następnie po kilka łyżek mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i kakao na przemian z ubita piana.

Ser:
Margarynę i masło roztopić w rondelku na małym ogniu, przestudzić. Białka ubić. Do zmielonego sera dodać utarte żółtka z cukrami - ucierać mikserem na wolnych obrotach, dodać mannę, budynie oraz roztopiony tłuszcz i na końcu białka, dodać bakalie, wymieszać łyżką.

Blachę wyłożyć pergaminem posmarować margaryną i posypać bułką tarta, wyłożyć ciasto, na siato wykładać ser, wyrównać nożem. Piec w temp. ok 160 st przez 50 minut, gotowy sernik można posypać cynamonem lub cukrem pudrem:) SMACZNEGO !!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...