wtorek, 3 czerwca 2014

Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Mężowi się przejadło tak ostatnio stwierdził jak zobaczył druga blachę kilka dni później, je jednak mogłabym je jeść codziennie:) Polecam zwłaszcza że jest lekko kwaskowe za sprawa rabarbaru:)

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

- 3,5 szkl. mąki pszennej
- pół kostki margaryny palmy
- 1 jajo i 2 żółtka
- 6 dkg drożdży
- szkl. niepełna ciepłego mleka
- szczypta soli do smaku
- 3 łyżki pełne cukru

Kruszonka:

- ok. 3/4 szkl. mąki pszennej
- pół szkl. cukru
- pół kostki masła ,            Składniki wyrobić i lekko rozkruszyć.

Dodatkowo:

- 4 duże laski rabarbaru
- cynamon do posypania

Mąkę przesiewamy. Margarynę roztapiamy w rondelku i odstawiamy do przestygnięcia. Do miseczki wlewamy połowę mleka, rozkruszamy drożdże i dodajemy 1 łyżkę cukru, całość mieszamy przykrywamy ściereczka do wyrośnięcia. Do mąki wbijamy jajo i dodajemy 2 żółtka, kolejno sól, resztę cukru wyrośnięte drożdże i ciepłe mleko. Wyrabiamy starannie - jak ciasto drożdżowe, jeśli będzie zbyt klejące dodajemy mąkę, odstawiamy na ok 20 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na przygotowana blachę wykładamy ciasto, nań dość gęsto układamy rabarbar, na górę kruszonkę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 45-50 minut w temp. 150 st. C :) Po upieczeniu od razu wykładamy ciasto do przestygnięcia i posypujemy cynamonem. Można posypać przed upieczeniem ale po aromat cynamonu jest jeszcze bardziej odczuwalny :) SMACZNEGO!!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...