czwartek, 10 kwietnia 2014

Ciasteczka francusko-drożdżwe


Polecam, są pyszne, warto zrobić podwójna porcję bo znikają nagle:) Przepis ukradłam od jednej blogerki ale musiałam go po swojemu udoskonalić:)

Potrzebujesz:

- 50 dkg mąki pszennej
- 25 dkg margaryny(palma z murzynkiem)
- 2 jaja
- 4 dkg świeżych drożdży
- trochę mniej niż pół szkl. mleka
- jedna pełna łyżka cukru
- 1/3 łyżeczki soli
- 50 dkg twardej marmolady-najlepiej różanej "Słoneczny Ogród"
- pół szkl. cukru do obtaczania ciasteczek
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 3 łyżki wiórków kokosowych, bądź pokruszonych płatków migdałowych

Do dzieła:)

Mleko podgrzej w kubku dodaj rozdrobnione drożdże i łyżkę cukru, wymieszaj przykryj ściereczką. W tym czasie przesiej mąkę dodaj 2 żółtka, sól, pokrojoną zimną margarynę-przesiekaj całość, kiedy drożdże podwoją swoją objętość wlej do miski z mąką i siekaj cały czas nożem, uwaga nie wyrabiamy ciasta rękoma! wszystko siekamy aż składniki się całkowicie połączą i utworzy się coś na kształt kuli, kulę już rękoma przetaczamy kilka razy w dłoniach, wkładamy do woreczka, szczelnie zamykamy i wkładamy na ok 3h do garnka z zimną wodą, powinna po tym czasie wypłynąć. wyjmujemy ciasto z wody dajemy na talerzyk i kroimy na 3 lub 4 równe części, na oprószoną wcześniej mąką stolnicę wykładamy jedną część ciasta i wałkujemy na grubość ok 2-3 mm, tylko pamiętaj by cały czas posypywać pod ciasto delikatnie mąkę bo inaczej ciasto będzie się przyklejać, rozwałkowane radełkiem lub nożem tniemy na prostokąty 4x9 cm, na krótszy bok dajemy po łyżeczce marmolady delikatnie posypujemy ją wiórkami lub migdałami i zwijamy pasek w rurkę zaczynając od boku z marmoladą. Na talerzyku roztrzepujemy białka,d małej miseczki wsypujemy cukier i cukier wanilinowy, na brytfankę dajemy pergamin, piekarnik rozgrzewamy do 200 st. zwinięte ciasteczka obtaczamy w białku i z jednej strony w cukrach, układamy na blaszce i do piekarnika na ok 16-18 min aż będą miały kolor złoty. UWAGA!!!-nie układamy ciasno gdyż troszkę urosną SMACZNEGO!!!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...