Wielkanocna Babka Majonezowa
Z majonezu można wyczarować słodki deser - na dzień dzisiejszy ze względu zbliżających się Świąt Babka Majonezowa:)
Moja uwaga: Babka jest najlepsza gdy upieczemy ją dwa dni przed podaniem:)
Do wykonania:
- 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szkl. cukru
- łyżka cukru waniliowego
- łyżeczka soku z cytryny
- 4 jaja
- 3/4 szkl. majonezu (ja użyłam dekoracyjny Winiary)
- 1 i 1/2 łyżki kakao
Białka ubić na sztywna pianę, dodać cukier i cukier waniliowy. By sobie ułatwić zadanie wymieszać żółtka z majonezem i stopniowo ubijając dodawać do białek, dodać sok z cytryny. Maki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo mieszając już łyżką. 3/4 ciasta wyłożyć do formy, do pozostałej dodać kakao, wymieszać i wyłożyć na jasną część. Piekarnik nagrzać, piec godzinkę w temp 160 st. C. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia, wyjąć, oprószyć cukrem pudrem:) SMACZNEGO!!!
Zdjęcia nie są pierwszej jakości, robione wieczorkiem po upieczeniu gdyż obawiałam się że do rana babka mogła by już zniknąć w całości ... i wiele się nie pomyliłam ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciasteczka maślane
Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...

-
Pyszne ciasto, bez mas, czekolady, nie tuczące, bardzo miękkie i apetyczne:) Uwielbiam je robić, zwłaszcza że nie wymaga wysiłku. Miodownik ...
-
Zapraszam na pyszne ciasto "Dobosz". Piecze się ja na plackach miodowych, a przekłada pysznym kremem na bazie grysiku i olejku mig...
-
W naszym ogródku rozpoczął się sezon na wczesne jabłka. Kwaskowa odmiana świetnie nadaje się do wypieków takich oto przysmaków. Polecam prze...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz