piątek, 20 lipca 2018

Rafaello z malinową pianką

Ilu cukierników tyle też przepisów na ten pyszny deser, którym jest ciasto Rafaello. Jednak każde ciasto można urozmaicać, ja wykorzystałam sezon "malinowy" i do śmietankowo-waniliowo-kokosowego ciasta dodałam akcent malin. 
Polecam ten przepis, wypróbujcie koniecznie:)








Zapraszam!

Do ciasta użyłam kwadratowej tortownicy o wymiarach 24x24.

Składniki podstawowy:

- herbatniki waniliowe i kakaowe

Składniki na pierwsza warstwę-krem:

- 1 i 1/4 szkl. mleka
- 1 budyń waniliowy-60g
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1/2 kostki dobrego masła
- 1 żółtko
- 5 łyżek ajerkoniaku
- 50 g wiórków kokosowych

Składniki na drugą warstwę-malinowa pianka:

- 1 galaretka malinowa rozpuszczona w szklance wrzątku
- 2 szkl. śmietanki kremówki + łyżka cukru pudru
- 1,5 szklanki świeżych malin

Składniki na trzecia warstwę-bita śmietana:

- 2 szkl. śmietanki kremówki + 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki ajerkoniaku
- 50 g wiórków kokosowych
- 50 g płatków migdałowych
- maliny do dekoracji

Na dnie blaszki układamy herbatniki kakaowe.

Szklankę mleka z cukrem waniliowym zagotować, w 1/4 rozpuścić budyń, ugotować, przykryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. Kolejno miękkie masło zmiksować, dodając przestygnięty budyń, ajerkoniak oraz żółtko - jego dodanie spowoduje bardzo jednolitą i gładką konsystencję kremu. Na koniec wmiksować wiórki kokosowe. Wyłożyć na kakaowe herbatniki, a na krem waniliowe herbatniki i umieścić w lodówce.

Śmietankę ubić z pudrem, dodawać tężejącą galaretkę i na koniec maliny - wymieszać za pomocą miksera na najniższych obrotach. Wyłożyć piankę, a na nią herbatniki kakaowe. Umieścić ponownie w lodówce.

2 szklanki śmietanki ubić z cukrem pudrem dodając ajerkoniaku - nie przerywając miksowania. Wyłożyć kolejną warstwę na nasze ciasto. Górę oprószyć wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi. Schłodzić przed podaniem - ok. 2 godziny:) SMACZNEGO!!!




2 komentarze:

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...