czwartek, 16 listopada 2017

Łazanki świąteczne

Ile rodzin i domów tyle tradycji na wigilijnym stole, na naszym stole natomiast nie było nigdy łazanek czy kapusty z grochem. Jednak po tym kulinarnym debiucie postanowiłam dodać te potrawę do tradycji w ten jedyny najpiękniejszy dzień w roku :) W moim przepisie zauważycie pojawiającą się kiełbaskę - to wersja na pozostałe dni Świąt. Ponoć teraz nie ma obowiązku wstrzemięźliwości od potraw mięsnych w Wigilię, natomiast u mnie i w moim domu rodzinnym praktykuje się TRADYCJĘ i odkąd pamiętam nawet w ten dzień nie przygotowywało się obiadu czekając na wieczór i pierwszą gwiazdkę :) A jak u Was? :)

Zapraszam do gotowania łazanek :)






Składniki:

- makaron muszelki lub wstążki - 400-500 g
- 350 g kapusty kiszonej
- 50 g suszonych grzybów
- 200 g pieczarek
- 2 duże cebulki
- jedna laska dobrej swojskiej kiełbasy (można pominąć)
- sól i pieprze do smaku
- łyżka masła
- tłuszcz - olej rzepakowy do podsmażania

Grzyby uprzednio namoczyć - ok. 3-4 godzin, ugotować w lekko osolonej wodzie, podlewać gdy woda zacznie parować by można było dolać również wywar do całości. Ugotowane grzybki pokroić.

Kapustę ugotować, przestudzić, pokroić, podsmażyć na oleju przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Dodać pokrojone grzyby oraz łyżkę masła - podsmażać kilka minut, zdjąć z palnika.
 
Pieczarki oraz cebulę obrać, pokroić  - podsmażyć, dodać obrana i pokrojoną w kostkę kiełbaskę, po kilku minutach również zdjąć z palnika. 

Makaron ugotować, odcedzić, wyłożyć do dużego garnka. Kolejno dodać kapustę z grzybami, pieczarki z cebulą i kiełbasą, dolać wywar z grzybów oraz pół szklanki wywaru z kapusty. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać :) SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...