niedziela, 21 lutego 2016

Tortowe Tiramisu

Znane przez wszystkich Tiramisu może prezentować w różnych wersja. Lubię tę popularną, z biszkopcikami typu "kocie języczki" tak tez miało być ty razem. Jednak z deseru w pucharkach ... wyszedł pyszny torcik Tiramisu na tradycyjnym puszystym oraz delikatnym biszkopcie. Taką tez wersję polecam no i oczywiście sam pomysł na bardzo szybkie i pyszne ciacho. Co Wy na to?:)





Składniki na biszkopt:

- 4 duże jaja
- 1/3 szkl. cukru
- pół szkl. mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem tiramisu:

- 500 g serka typu mascarpone 
- 3 średnie żółtka
- 5 kopiastych łyżek cukru pudru

Do nasączenia:

- szklanka mocnej parzonej kawy
- 5 łyżek amaretto
- łyżka mocniejszego alkoholu: wódka lub koniak

Dodatkowo:

- 2 łyżki gorzkiego dobrego kakao
- 10 biszkoptów typu "kocie języczki"

Biszkopt: Z podanych składników upiec biszkopt w tortownicy o średnicy 24 cm. Po wystudzeniu przekroić na pół.
Krem: Pamiętaj by żółtka i serki były schłodzone to zapewni iż krem się nie zetnie! Żółtka utrzeć na gładka masę z cukrem pudrem, kolejno dodawać po kopiastej łyżce serka mascarpone. Po dodaniu całości miksować na średnich obrotach ( u mnie na 4 stopniu) do momentu całkowitego zgęstnienia kremu - bez obaw napewno zgęstnieje, jednak należy pamiętać by go nie przetrzeć! Gotowy schłodzić w lodówce.
Połówki biszkoptów dobrze nasączyć przygotowanym ponczem. Na pierwszą z nich wyłożyć połowę kremu, wyrównać, posypać kakaem i przykryć drugą połówką ale częścią naponczowaną do góry. Wyłożyć resztę kremu dekorując przy tym obręcz ciasta, ułożyć połówki biszkopcików do około i całość posypać kakaem. Przed podaniem torcik należy schładzać przez kilka godzin:) SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...